Adrian Nastase si Traian Basescu se vor intalni in turul doi. Sondajul CURS, comandat de Antena 1 a indicat, la orele 21.00, ieri seara, ca Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD + PUR a obtinut 41,1% din voturi, iar candidatul Aliantei "D.A.” PNL - PD, Traian Basescu a fost preferat de 35,2% dintre alegatori. La distanta destul de mare s-a situat candidatul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, cu 12,4%. Rezultatele au aparut insa pe fondul mai multor incidente. Ca de exemplu stampile si buletine disparute, ridicarea acreditarii unor observatori incomozi pentru actuala putere, turism electoral (autobuze pline de alegatori dusi sa voteze, eventual la mai multe sectii), betivi culesi de "binevoitori” de prin carciumi si determinati (contra cost) sa-si exercite un drept fundamental, ceva parfum de campanie ilegala, persoane surprinse votand a doua oara - nimic nou sau surprinzator, ci doar un decor normal, cunoscut deja de la alte scrutinuri. Cum-necum, romanii si-au votat ieri viitoarea garnitura parlamentara iar cei care s-au ostenit sa se deplaseze la sectii spera, in mod evident, ca noii alesi sa se aplece cu interes asupra problemelor natiei in viitorii patru ani. Sigur este ca prezenta la vot arata ca numarul pesimistilor nu este in scadere, mult prea multi dintre concetatenii nostri demonstrand, prin lipsa de interes afisata, ca nu sunt dispusi sa crediteze nici un partid politic. Tinand cont de definitia data pesimistilor - "optimistii bine informati” - ramane de vazut care dintre cele doua categorii a intuit corect interesele si prioritatile noilor nostri demnitari.

Scenariile pro-PSD au dominat duminica alegerilor

Indemnati de vremea frumoasa si mult mai calduroasa decat ar fi fost normal la sfarsit de noiembrie, bucurestenii au votat, ieri, fara incidente deosebite. Participarea la vot s-a inscris si ea in limitele deja cunoscute, la orele dupa-amiezii doar 35,7 la suta dintre locuitorii capitalei dovedind ca sunt dornici sa-si aleaga viitorii senatori si deputati, plus presedintele tarii. In contrast cu acalmia inregistrata la nivelul cetatenilor, mediile jurnalistice si politice au fost agresate de tot felul de cifre si sondaje neoficiale, majoritatea dintre ele acreditand o noua victorie a PSD. In fruntea plutonului de (dez)informare s-au instalat, inca de la inceput, INSOMAR si IMAS, de unde se tot scurgeau scoruri favorabile partidului de guvernamant. Cotat in general cu 6-7 procente peste cota Aliantei "D.A.”. Spre deosebire de cele doua institutii mentionate, CURS se incapatana sa dea rezultate aproximativ egale, cand in favoarea opozitiei cand in cea a PSD. In tot acest timp, tabara PSD anticipa victoria ba chiar - fapt foarte curios - era convinsa ca diferenta dintre partidul de guvernamant si Alianta va fi de 7-8 procente, fapt confirmat de sondajele prezentate imediat dupa inchiderea urnelor. Siguranta afisata nu i-a impiedicat insa pe pesedisti sa-si plimbe mascota preferata - Ion Iliescu - prin oras, fapt care demonstreaza ca mai avea totusi nevoie de voturi. Cu doar doua ore inainte de inchiderea urnelor, s-a auzit ca Adrian Nastase va obtine 41-42 la suta din sufragii iar Traian Basescu 35-36, scoruri intuite cu o exactitate extrem de ciudata. Tinand cont de diferenta relativ mica, opozitia nu s-a declarat inca batuta si a precizat ca asteapta rezultate finale atat ale numaratorii oficiale cat si ale celei paralele, efectuata de Alianta. In plus, adversarii PSD mai spera ca cifrele sa fie modificate, in favoarea lor, si la faptul ca sondajele preliminare au fost efectuate la ora 19.00 astfel incat voturile exprimate in ultimele doua ore nu au fost luate in calcul. Oricum, sondajele efectuate la iesirea din urne au mai adus o surpriza, si anume o cota extrem de favorabila UDMR, rezultat contrar tuturor estimarilor anterioare votului, dar perfect adaptat pozitiei exprimate de liderul PPE cu numai trei zile inainte de scrutin. Desi este prematur sa facem aprecieri finale, conform situatiei prezentate duminica seara, se pare ca vom avea parte de o noua guvernare PSD, sprijinita tot de amicii din UDMR. Batalia electorala nu s-a incheiat insa, al doilea tur al prezidentialelor oferind o noua sansa de revansa opozitiei.
In judetul Constanta, primul incident a debutat la Mangalia, prin "volatilizarea” unui sac cu buletine de vot

La nivelul judetului Constanta, la orele 20.00 la urne se prezentasera 62,3% dintre constantenii cu drept de vot. La primele ore ale diminetii de ieri doar 4% din locuitorii judetului Constanta se prezentasera la urne, iar pana la ora 11.00 procentul a urcat 13,08%, dintre care 12, 66% populatie din mediul urban si 14,32 populatie din mediul rural. Si tot de la primele ore ale diminetii au fost inregistrate primele incidente legate de procesul de votare. Unul dintre incidentele majore din Mangalia a fost cel inregistrat la sectia de votare nr. 226 - Gara, de unde au "disparut" 1.500 de buletine de vot: 500 pentru Camera Deputatilor, 500 pentru Senat si 500 pentru Presedintie. Secretarul Primariei Mangalia, Maria Andrei, afirma ca presedintele sectiei 226, din "zapaceala", a semnat procesul verbal de luare in primire a sacului cu cele 1.500 de buletine de vot, fara sa verifice insa daca acesta se afla in masina care a transportat buletinele. "In timp ce angajatii de la tipografie puneau in saci buletinele de vot, Camelia Ciocsan, presedintele sectiei 226 semna procesul verbal", declara Maria Andrei. "Din cate ne-a declarat ulterior, se pare ca ea a crezut ca angajatii de la tipografie ii vor pune ei in masina sacul cu buletinele de vot. Cum presedintii celor 28 de sectii nu s-au intors la Mangalia in aceeasi masina cu buletinele - acestea fiind transportate de jandarmi-, Camelia Ciocsan nu si-a dat seama ca ii lipseste sacul decat cand a ajuns la primarie". In continuare, dina cauza gravitatii acestei situatii, au fost chemati reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 14, precum si presedintii celorlalte sectii din Mangalia. In jurul orelor 23.00 si pana dimineata, acestia au renumarat toate buletinele de vot de la Mangalia, constatand ca nu este in plus nici unul. Prin urmare, considera juristul primariei, sacul cu buletine nu a ajuns la Mangalia. La Mangalia buletinele au fost tinute, peste noapte, intr-o magazie a Consiliului Local, situata chiar in spatele primariei. In momentul in care au fost primite buletinele, magazia a fost sigilata si desigilata in prezenta jandarmilor. Presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 14 nu o exonereaza de culpa pe Camelia Ciocsan.

Observatorii Pro Democratia, refuzati la locul "faptei”

Tot de la primele ore ale zilei de ieri, au existat sesizari potrivit carora presedintii mai multor sectii de votare din judetul Constanta au refuzat accesul observatorilor Asociatiei Pro Democratia Constanta. Coordonatorul regional, Cosmin Barzan a afirmat ca, desi voluntarii au acreditari si ecusoane de la Biroul Electoral Judetean, acestia nu a fost lasati sa intre in sectiile de votare. Acesta a mai spus ca in unele zone se plecase deja cu urna mobila si nu au fost lasati sa o insoteasca. Pe de alta parte, pentru judetul Constanta, au fost desemnati doi observatori internationali de la Ambasada din Indonezia, pentru a urmari modul de desfasurare a alegerilor generale. Reprezentantii BEJ Constanta spun ca cei doi observatori s-au interesat de procedurile de votare din tara noastra pentru ca vor sa faca o comparatie cu procesul electoral din Indonezia. Acestia au fost acreditati si au fost indrumati spre sectiile de votare de la Liceul Traian.

Alegatorii din Mircea Voda, plimbati cu autobuzul scolar

In jurul orelor pranzului, ieri, mai multi alegatori au sesizat faptul ca in Mircea Voda o masina de transport scolar ridica oamenii din fata carciumilor si din alte zone ale localitatii pentru a-i transporta la votare. Soferul microbuzului ar fi declarat ca a primit sarcina de la primarul comunei sa-i duca pe cetateni la sectiile de votare. In tot acest timp,130 de alegatori din Dobromir nu stiau unde sa voteze. Reprezentantii BEJ Constanta au primit o sesizare prin care locuitorii Dobromir Vale sunt trecuti pe alte liste si au fost nevoiti sa strabata drumul pana in satul invecinat sa voteze. Tot din teritoriu a fost reclamat faptul ca la sectia 515 din Valu lui Traian un barbat a coborat dintr-o masina cu numar de Italia pentru a imparti trecatorilor care intrau la vot fluturasi cu Adrian Nastase. Asemenea incidente au fost semnalate in toate localitatile judetului - fie ca a fost vorba de incercari de cumparare a voturilor, fie de postere lipite, de data recenta, chiar langa sectiile de votare sau tentative de a face disparute buletine de vot.

Cu decedatii la votare, din greseala de "escu”

Nici in municipiu situatia nu a fost mai linistita din punctul de vedere al incidentelor. Astfel, la sectia 66 de la Scoala nr.40 din zona CET, locatarii a trei blocuri nu au fost trecuti pe listele de votare. Pentru remedierea situatiei toti locatarii au fost trecuti pe liste suplimentare. La sectia nr.33, organizata in incinta Liceului Decebal, Victoria Dobrescu s-a prezentat, ca orice cetatean, care isi stie drepturile, la vot. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca, pe listele de vot aceasta figura clar ca votul sau mai fusese exprimat o data. Uimita, Victoria Dobrescu, domiciliata in Constanta, strada Cismelei nr. 1, bloc D1, ap. 193, a dat o declaratie scrisa in cadrul sectiei de votare, prin care afirma clar faptul ca ea nu mai votase inca o data in aceiasi zi si s-a dus glont la BEJ pentru a depune o plangere cum ca alta persoana a votat in locul ei. "Am fost de-a dreptul uimiti cand am vazut ca semnatura dansei figura in listele noastre desi pe buletinul dansei nu era aplicata nici o stampila de vot”, ne-a declarat Adela Coltea, presedinta comisiei de vot a sectiei 33, din cadrul liceului Decebal. Pana aici totul pare relativ clar, numai ca brambureala de-abia acum incepe. Membrii comisiei au semnat, stampilat si validat faptul ca Victoria Dobrescu are domiciliul pe aleea Cismelei, bloc D1, ap. 139, numai ca la aceasta adresa figura Dobre Victoria, care -culmea ironiei- decedase de aproape patru ani, conform spuselor sotului ei, Dobre Dumitru. Dupa multe cercetari si intrebari puse membrilor comisiei, acestia au observat greseala si anume faptul ca doamna cu pricina figura la apartamentul 193, nu 139. Odata toata tarasenia incheiata, presedinta comisiei de vor a admis - cu jumatate de gura - ca de fapt, mai exista o Dobrescu, dar de data aceasta Elena, care a fost sunata de comisia de vot, scoasa din casa si obligata sa voteze, asa ca sa nu se mai creeze confuzii stupide. Ce putem intelege din toata brambureala de la liceul Decebal? Ca exista fraude electorale fara perdea? Ca membrii comisiei au fost alesi dupa ochi frumosi si nu dupa coeficientul de inteligenta?

Blocul R de pe bulevardul Ferdinand a beneficiat de "tratament special”

Impulsionati de vremea buna de afara, locuitorii urbei noastre s-au trezit ieri dis-de-dimineata sa formeze cozi interminabile si sa se inghesuie la sectii de parca s-ar fi vandut ceva pe gratis. Asta doar pana la ora dupa-amiezii. Astfel, pe fondul unor frumoase decoruri familiale unde tata o tine de mana pe mama, iar mama insotita si de soacra vine neaparat la vot si cu proprii copii, inca de la primele ore ale diminetii membrii comisiilor de votare erau pusi in garda de multimea de oameni care parca nu se mai oprea. La fel de "bucurosi” de sosirea evenimentului au fost si nenumarati locatari ai unor blocuri care de 8 ani incoace habar nu au de ce numele lor sunt trecute spre deosebire de ale celorlalti in cateva liste speciale care -culmea -oricand pot sa fie declarate pierdute sau chiar nedeclarate. "Sunt presedinte a asociatiei de locatari a blocului R4 de pe bulevardul Ferdinand din 1983. De atunci este aceasta problema a listelor speciale facute, nu stiu de ce, pentru acest bloc. Din cate stiu eu listele nu au fost actualizate nici acum 4 ani, dar nici la alegerile locale din acest an. Nu inteleg de ce noi suntem trecuti separat si nimeni nu are un raspuns pentru aceasta problema”, a declarat Victorita Rusu, de profesie avocat.

In zona Anda s-a vehiculat ideea pachetelor electorale

Persoanele in varsta au fost reprezentative pentru electoratul zilei de 28 noiembrie si tot ele au determinat in ultima instanta atmosfera de "sarbatoare”. Ba mai mult, unii pareau nedespartiti de altii incat au dorit sa se prezinte la urne cate doi. Asa s-a intamplat la una din sectiile de votare din incinta Liceului Traian, acolo unde doi batrani au intrat sa voteze impreuna in aceeasi urna. In cele din urma, batraneii au fost despartiti, regulamentar si conform Constitutiei. Si daca tot veni vorba de batrani, in cursul zilei de ieri au existat reclamatii potrivit carora o femeie, de varsta a doua, astepta pe la usile Scolii nr.18 (unde au fost organizate mai multe sectii de votare), din zona Anda, si le transmitea batranilor ca ii asteapta sa le dea pachetele. Probabil pomana electorala. Insa, hotul neprins, negustor cinstit se cheama!

Politicienii au venit cuminti si cu chef de declaratii la vot

La fel ca tot constanteanul de rand, si mai ales ei, fiind directi interesati, politicienii si-au facut datoria de a se prezentat la urne. La Scoala Generala nr. 23 si-au facut aparitia matinala candidatul PNCTD, Ion Caramitru, primul candidat inscris la liste in Constanta pentru Senatul Romaniei, dar si primarul Radu Mazare. "M-am bucurat sa vad ca lumea vine la vot si eu unul am considerat ca este normal sa fiu prezent aici la Constanta si sa am ocazia sa vad oamenii la fata si sa constat ca sunt destul de relaxati pentru a lua o decizie buna”, a declarat Ion Caramitru. Nu prea departe de entuziasmul candidatului taranist a stat ranjetul primarului urbei noastre, care s-a declarat incantat de atmosfera generala: "Am venit la vot cu gandul de a-i vota pe cei mai buni. Sper ca lucrurile sa mearga pe drumul cel mai bun si consider ca este foarte important sa voteze oamenii buni ca urmatorii ani depind de votul de azi”. Prezent la urne in jurul orei 12.00, senatorul Dorel Onaca si-a exprimat dreptul constitutional la sectia nr.17 de la Liceul Teoretic Traian. Acesta a declarat ca a venit la vot cu speranta ca in Romania, si in Constanta, romanii sa aiba o viata mai buna. , "Constantenii nu au nevoie de mila, ei au nevoie de a fi lasati liberi, si de asemenea de a avea taxe si impozite mai mici”, a declarat Dorel Onaca.
Pe mare, in penitenciar sau Afganistan - aproape toata lumea la votare

Aproximativ 500 de persoane aflate pe platformele marine ale companiei Petromar, amplasate la o distanta de peste 100 kilometri (cca.60 mile marine) in largul coastelor romanesti ale Marii Negre s-au prezentat ieri la sectiile de votare amenajate pe aceste instalatii petroliere, a declarat pentru "Replica” Stelica Grasu vicepresedintele Comisiei Electorale a Sectiei de Votare nr.194 Constanta. Comisia Electorala a Sectiei 194 s-a imbarcat in cursul serii de sambata 27, noiembrie a.c., la bordul navei "Phoenix” apartinand Petromar, impreuna cu stampilele, buletinele de vot, urnele si celelalte materiale necesare desfasurarii operatiunii de votare. Sectia de votare din largul marii a fost organizata in conditii similare celor de pe uscat, respectiv cabine de vot, urne sigilate si toate celelalte elemente caracteristice procesului electoral, a mentionat Grasu. La ora 21.00, sectia de votare din largul marii s-a inchis, membrii Comisiei Electorale revenind impreuna cu urnele si buletinele de vot la baza Petromar din portul Constanta. In ceea ce priveste persoanele aflate in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, cat si cei care au mandat de arestare preventiva au votat de la primele ore ale diminetii in urna mobila special organizata pentru ei. Potrivit conducerii inspectoratului, un singur arestat preventiv a refuzat sa-si exprime votul. De mentionat ca Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca in cele 74 de sectii organizate in unitati militare, precum si la cele 11 sectii din afara granitelor tarii, procesul de votare s-a desfasurat normal. Materialele necesare pregatirii votarii personalului aflat in teatrul de operatii din Afganistan au fost transportate in cursul zilei de 27 noiembrie a.c., cu o aeronava C-130 Hercules, apartinand Fortelor Aeriene Romane. Au mai fost asigurate si conditiile necesare pentru votare in Irak, Bosnia-Hertegovina si provincia Kosovo, precum si la bordul fregatei "Regele Ferdinand” si al barjei "Cornelius Drebel”, din portul britanic Portsmouth. In plus, cetatenii romani cu drept de vot au putut sa-si exercite dreptul de a alege la cele 137 de ambasade, consulate generale si consulate onorifice ale Romaniei din toata lumea.