Liberalii din teritoriu si din conducerea centrala sunt tot mai decisi sa nu faca fuziunea cu PD decat daca democratii trec la doctrina lor. Mircea Ionescu Quintus (foto), presedintele de onoare al PNL, considera ca, prin propunerile avansate, PD le asigura liberalilor "un loc confortabil la cimitirul Bellu".

Greii din PNL dau un semnal clar ca fuziunea dintre liberali si democrati in termenii propusi de PD este imposibila. Sambata, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat ca propunerea democratilor privind fuziunea este "socanta" si nici un liberal adevarat nu o poate accepta. "Ni se propune sa ne desfiintam, asigurandu-ni-se in schimb un loc confortabil la cimitirul Bellu sau undeva in mansarda din casa popularilor, cu care nu avem nimic in comun", a spus Quintus. El si-a exprimat convingerea ca fuziunea cu democratii nu se va intampla si ca actuala conducere a PNL nu va accepta sa devina "groparul" propriei formatiuni politice.
Nici vicepresedintele PNL, Theodor Melescanu, nu este de acord cu conditiile exprimate de PD in vederea fuziunii. "Alianta dintre PNL si PD nu este o casatorie din dragoste, ci din interes. Exista un interes politic major ca cele doua formatiuni sa reprezinte forta politica de centru-dreapta din Romania capabila sa contrabalanseze PSD. Fuziunea trebuie sa porneasca de jos, nu de sus, nu prin decizii care se impun, pentru ca impunerea unor decizii poate sa aduca rezultatul fuziunii, dar si pierderea un numar foarte important de militanti", a declarat, tot sambata, Melescanu. El a precizat insa ca este vorba de un interes politic major si nu de un interes meschin sau "de avere", asa cum se mai intampla in casatoriile dintre oameni.

Impotriva negocierilor sub presiune

Senatorul liberal Varujan Vosganian face apel la ratiune si... rabdare. El considera ca discutiile referitoare la fuziunea PNL cu PD nu trebuie facute in graba si sub presiune. "Dorim negocieri in conditii de confort, si nu sub presiune. Dupa ce vor fi consultati reprezentantii tuturor filialelor, va trebui sa decidem daca dam un raspuns negativ initiativei democratilor sau vom oferi o baza de negocieri. Impresia mea e ca ne indreptam spre cea de-a doua varianta", a spus Vosganian.
El a scos din discursul sau termenul "fuziune" spunand ca, de fapt, este vorba despre crearea unei noi structuri politice, nu neaparat de fuziunea a doua partide.

Problema doctrinara

Concluzia celor mai multe dintre filialele liberale care si-au stabilit deja pozitia fata de fuziune este ca aceasta sa se faca prin pastrarea identitatii liberale si a numelui istoric de PNL pentru noul partid. Deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, considera ca neintelegerile doctrinare dintre PNL si PD pot impiedica fuziunea celor doua formatiuni politice. Uioreanu a declarat ieri ca problema afilierii doctrinare a viitorului partid rezultat in urma fuziunii este cea care trebuie rezolvata in primul rand. "Trebuie sa rezolvam problema doctrinara, care este cea care ne-ar putea desparti. Aceasta este piatra de hotar, deoarece neintelegerile doctrinare pot impiedica fuziunea", a afirmat parlamentarul liberal.

Democratii nuanteaza

Senatorul PD Radu Berceanu considera ca fuziunea dintre PD si PNL ar trebui realizata in perspectiva apropierii alegerilor pentru Parlamentul European. "Noi am facut o propunere si nu impunere. Cei de la PNL pot veni sa spuna ca data propusa de noi e prea apropiata. Insa, cred ca se impune, pentru ca in toamna sau la inceputul anului viitor vom avea alegeri pentru desemnarea celor 35 de parlamentari europeni", a declarat Berceanu. La randul sau, deputatul Liviu Nistoran a anuntat ca tineretul democrat este de acord cu fuziunea dintre PNL si PD, deoarece noua formatiune rezultata va aduce avantaje generatiei viitoare de politicieni. "Chiar daca, pe termen scurt, unii colegi o percep ca pe o amenintare ca vor pierde din functii, pe termen lung vom avea numai de castigat", a declarat Nistoran, presedintele organizatiei de tineret a PD. In opinia sa, trebuie mai intai realizata fuziunea celor doua partide si ulterior sa se decida la care formatiune europeana va adera noua formatiune.