Presedintele PSD, Mircea Geoana (foto), a anuntat miercuri seara la Conferinta extraordinara a PSD Bucuresti ca termenul-limita pentru depunerea candidaturilor la conducerea partidului a fost prelungit pana la 5 decembrie, in loc de 1 decembrie, cum fusese stabilit initial. Geoana a explicat ca s-a decis prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru ca ultima conferinta judeteana va avea loc la 4 decembrie, dar si pentru a elimina supozitia ca, prin mentinerea datei anterioare, nu s-ar permite unora dintre social-democrati sa candideze la congres. El a mai spus ca, indiferent ce s-ar intampla la Congresul din 10 decembrie, "Sorin Oprescu ramane prietenul si colegul" sau, iar pe Iliescu il va apara de atacurile unora dintre pesedisti.
Pana acum, in cursa pentru sefia PSD s-au inscris Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan, iar Miron Mitrea si-a depus candidatura tot pentru functia de secretar general. La capitolul vicepresedinti regionali s-au inscris: Ion Calin, Constantin Nita, Ilie Sarbu, Gabriel Oprea, Ovidiu Natea, Iulian Popa si Dan Nica, iar pentru functiile de vicepresedinti la nivel national - senatorul Cristian Diaconescu, deputatul Mihai Tanasescu si Ana Birchall. In ce-l priveste pe Adrian Nastase, deputatul a fost inclus pe lista Consiliului National, dupa ce fusese omis initial.

Oprescu nu mai vrea jocuri de culise

Totodata, presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a criticat ieri faptul ca in partid "se fac jocuri in spatele usilor inchise" si a aratat ca, in cazul in care va castiga, nu vor mai exista centre de influenta in partid. Sorin Oprescu si-a anuntat oficial, la Conferinta extraordinara a PSD Bucuresti, candidatura la sefia partidului si a cerut social-democratilor bucuresteni sa nu se lase antrenati in jocuri de culise si sa voteze cum le dicteaza constiinta. Oprescu a precizat ca nu a facut pana acum acest anunt in cadrul partidului intrucat nu a dorit "polarizarea" organizatiei intre el si Mircea Geoana. Pe de alta parte, senatorul PSD i-a promis lui Mircea Geoana, contracandidatul sau la functia de presedinte PSD Bucuresti, "o lupta fair-play, pe taramul ideilor si al putintei de a face ceva pentru partid". La randul sau, presedintele executiv al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a anuntat miercuri seara ca il va vota pe Mircea Geoana. In ce-l priveste pe Oprescu, Vanghelie a spus ca organizatia bucuresteana il iubeste si si-ar dori ca impreuna cu acesta sa castige Primaria Capitalei si primariile de sector.

Iliescu nu e prea incantat de cadoul lui Geoana

La randul sau, fondatorul PSD, senatorul Ion Iliescu, a declarat miercuri seara ca nu este prea incantat de functia de presedinte de onoare al partidului pe care i-o ofera Mircea Geoana. Intrebat daca accepta functie, Iliescu a precizat ca nu s-a pronuntat inca si ca prefera sa mai astepte. "Nu am nevoie de asa ceva, eu nu am nevoie de chestii onorifice", a spus Ion Iliescu. In ceea ce priveste intentia de a candida la Congresul extraordinar din 10 decembrie, Iliescu a precizat ca "nu mai este cazul". "Am 76 de ani", a subliniat fostul presedinte, mentionand ca ramane "o autoritate morala a partidului".
Mai mult, fondatorul partidului a refuzat sa-si declare sustinerea pentru unul dintre candidatii la sefia PSD. El a preferat sa-i avertizeze pe liderii PSD "sa termine cu tot felul de manevre interne si sa promoveze oamenii cei mai competenti, capabili, cu autoritate morala, si sa vina cu un program explicit care sa slujeasca tarii, celor multi". In cele din urma, Iliescu a conchis ca "problemele sociale pot fi rezolvate doar daca PSD se va relansa dupa modelul social-democrat european", sugerand ca acest lucru trebuie sa fie prioritar la Congresul extraordinar.