Fostul presedinte PSD critica schimbarea brusca de pozitie a social-democratilor pe tema tipului de republica si afirma ca partidul trebuie sa vina cu un proiect propriu de Constitutie si nu cu solutii scoase din palarie.
"Reforma Constitutiei a devenit un fel de haina de vreme rea pe care Traian Basescu o imbraca de fiecare data cand vremurile politice ii sunt potrivnice. Avem o criza economica la care Guvernul se uita in continuare ca la poarta noua, avem proteste sindicale ce ameninta sa paralizeze activitatea economica si administrativa a tarii si mai avem cateva tunuri care se pregatesc in spatele usilor capitonate ale ministerelor PDL. Si ce face Traian Basescu? Vine cu vreo solutie la problemele majore ale momentului? Nicidecum! In schimb, scoate din dulap tema modificarii Constitutiei si o agita pe deasupra partidelor politice. Insa nu demersul presedintelui - previzibil de altfel -ma ingrijoreaza, ci modul in care partidele, si mai ales PSD, au ales sa se pozitioneze. Am spus inclusiv in discursul pe care l-am rostit in fata Consiliului National ca ideea de a sustine o republica parlamentara este riscanta si imi mentin punctul de vedere", scrie Geoana.
"Vad ca Victor Ponta a renuntat la ideea republicii parlamentare si a imbratisat optiunea mult mai fireasca a republicii semiprezidentiale. Salut aceasta schimbare de optica, dar nu pot sa nu remarc inconsecventa taxata deja de adversarii nostri. Nu stiu care au fost argumentele pentru care PSD a anuntat saptamana trecuta ca sustine republica parlamentara. Stiu in schimb care este opinia romanilor, inclusiv a votantilor PSD. Oamenii vor sa-si aleaga singuri presedintele si nu cred ca era vreun dubiu cu privire la acest aspect. Si atunci, de ce ne-am grabit sa anuntam sustinerea pentru o republica parlamentara? Daca am facut acest lucru doar pentru a fi contra lui Traian Basescu, cred ca ne-am asumat un risc destul de ridicat. L-am crezut si il cred in continuare pe Victor Ponta atunci cand spune ca el personal nu are o obsesie fata de actualul Presedinte. Dar nu-mi pot refuza o intrebare. Este oare altcineva in conducerea PSD care sufera de aceasta obsesie? Eu sper ca nu. Pentru ca, daca ar fi asa, riscam sa pierdem timp pretios muscand toate momelile pe care Traian Basescu ni le arunca in mod sistematic", spune fostul presedinte PSD.
Acesta invoca si subiectul referendumului pentru Unicameral: "Un alt semn de intrebare mi-l ridica si modul in care PSD se raporteaza la rezultatele referendumului din 2009. Ca referendumul a fost convocat in scop electoral de catre Traian Basescu, este deasupra oricarei indoieli. Insa, la fel de clara este si optiunea pe care romanii au facut-o la referendum. Intr-o majoritate covarsitoare, electoratul - inclusiv electoratul PSD - s-a pronuntat pentru parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari. Iar ce este cel mai important, referendumul a fost validat. Din acest motiv, este absolut necesar ca PSD sa vina cu un proiect propriu amplu, serios si integrat. Avem obligatia sa venim cu un proiect alternativ, cu o viziune de stanga, pentru ca asta asteapta sustinatorii nostri. Nu trebuie sa ne raportam la aceasta tema extrem de complexa doar prin prisma pozitiilor pe care le adopta Traian Basescu.
Modificarea Constitutiei este o tema mult prea importanta pentru a fi transformata intr-o expresie a adversitatii fata de Traian Basescu. PSD trebuie sa arate foarte clar care sunt virtutile sistemului bicameral si de ce este mai bun decat cel unicameral, trebuie sa argumenteze de ce este nevoie de o clarificare a raportului dintre puterile statului si care sunt principalele amenintari la adresa sistemului democratic din Romania. Oamenii asteapta de la PSD o alternativa serioasa. Miza momentului pentru PSD este sa treaca peste orgoliile de suprafata si sa genereze cu adevarat un proiect alternativ".
Geoana spune ca social-democratii trebuie sa vina cu un proiect serios de modificare a Legii Fundamentale si nu cu solutii facute pe genunchi.