De ce Ponta si Iliescu il vor "mort" pe Mircea Geoana (Autor: Florin Ciornei)
ANALIZA EVZ. In timp ce Victor Ponta, prin razboiul cu Geoana, simte nevoia sa demonstreze ca el este seful in PSD, Ion Iliescu este manat doar de dorinta de razbunare fata de cel care l-a invins in 2005.
Mircea Geoana pare un un cui in talpa PSD. Un cui care face ca PSD sa schioapete, iar Victor Ponta, aflat in varful partidului, sa se clatine. Conflictul dintre Geoana si Ponta, care il are aliat si pe Ion Iliescu, are o explicatie in istoria comuna a celor trei lideri PSD.
Desi uniti, Ion Iliescu si Victor Ponta au motive diferite sa caute sa-i provoace lui Geoana sfarsitul. Pentru Ponta, politician in plina afirmare, lupta cu Geoana este o cale de legitimare in pozitia de sef al PSD. Pentru Iliescu, politician trecut de finalul carierei, este doar razbunare.

Totul e despre functii

Victor Ponta are toate motivele sa fie suparat pe Geoana. Acesta l-a numit ministru in guvernul PDL-PSD (2008). L-a facut purtatorul sau de cuvant in campania pentru presedintia Romaniei (2009). I-a promis ca-l va face ministru al justitiei cand va ajunge la Cotroceni. Numai ca Geoana nu a mai ajuns presedinte. Si, astfel, nici Ponta n-a ajuns ministrul Justitiei. Asa ca este indreptatit sa fie furios pe Geoana. Drept pentru care l-a infruntat la primul Congres PSD. Dar furia nu i-a trecut nici in seara lui 20 februarie 2010, cand, dupa numararea voturilor, Ponta a fost desemnat presedinte al PSD. Asa ca a doua zi a continuat lupta pentru legitimarea ca sef al PSD. A abolit regulile din "era Geoana": a interzis parcarea masinilor in curtea din Kiseleff si declaratiile facute de lideri, dezorganizat, din fata usii partidului. Revolutia a durat o saptamana, dar a fost simbolica.
Ponta avea nevoie sa isi consolideze scaunul atacandu-l pepredecesorul sau pe care il percepe drept prim rival si prima amenintare. Mai ales ca, la congres, il invinsese la limita, la o diferenta mica, de aproximativ 80 de voturi. Cum nici neimpacatul Geoana nu era prea linistit, Ponta a gasit repede pretexte sa-l puna la zid: propavaduieste idei nepotrivite - o alianta cu PNL. Pentru acest "deviationism" a reusit sa-l suspende din partid timp de sase luni. L-a amenintat ca si acum ca-l lasa fara demnitatea de al doilea om in stat, iar Geoana s-a linistit o vreme. In acest timp, Ponta a facut si alianta cu PNL si si-a impartit cu Crin Antonescu primele demnitati in viitorul stat al USL.

Din dragoste de Antonescu

Acum, Geoana a iesit si a contestat aceasta impartire. Recent, intr-o emisiune TV, a spus ca ar mai candida o data la presedintia Romaniei. Desi pare un vis inocent, declaratia lui a fost perceputa ca un atac la ordinea stabilita in USL: Ponta premier, Antonescu candidat la presedintie. Asa ca, pentru a nu fi tulburata armonia in opozitie, Ponta a vrut sa-l asigure pe Antonescu ca va ramane prezidentiabilul sau preferat. Pentru a-i demonstra asta, a zis sa-i aplice o corectie lui Geoana.

Americanii-s de vina

Ponta a mai avut un motiv sa agite din nou ideea sanctionarii lui Geoana. Acesta a plecat intr-o vizita in SUA. Presedintele PSD s-a aratat deranjat ca nu a fost anuntat si a vanturat ideea ca pentru asta, Geoana ar merita revocat de la Senat.
Mai mult, a anuntat repede ca si el va pleca in vizita in SUA, in 2012. Desi cauta sa minimalize cazul spunand ca "Geoana nu e un subiect in PSD", Ponta si-a dedicat mare parte din mandatul de sef al PSD acestui conflict.

Iliescu, incremenit in "Revansa"

Pentru Iliescu nu mai exista mize politice. Sa puna umarul la ingroparea lui Geoana e doar un act de pura razbunare.
Conflictul dintre cei doi a izbucnit la Congresul din 2005. Geoana a fost singurul care a indraznit sa-l infrunte pe de asa-zisul "patriarh" al PSD. Mai mult, l-a si infrant in alegerile interne. A fost ultimul mare esec politic al lui Iliescu. 22 aprilie 2005 va ramane ziua unei mari umilinte, cauzata chiar de cel pe care il etichetase "prostanacul". Din acel moment nu a mai contat decat revansa pe care, aproape zilnic, Iliescu a incercat sa si-o ia. Daca nu a reusit, macar a avut satisfactia ca i-a presarat lui Geoana mandatul cu nesfarsite momente de tensiune cand el sau apropiatii sai il criticau si il contestau pe presedintele PSD.
Iliescu s-a mai racorit cand, in dimineata zilei de 7 decembrie 2009, s-a trezit si a aflat ca Geoana a avut doar un mandat foarte scurt de presedinte al Romaniei. Apoi, la congresul PSD din 2010, nu a rezistat sa puna si el o vorba buna impotriva lui Geoana spre satfisfactia lui Ponta.