IMPACTNEWS: Cum s-au contrat Geoana cu Ponta pe sefia Senatului: Demisia sau excluderea! Nu pentru orgoliul tau!

Grupul PSD a decis luni, sa demareze procedura de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului. 25 de senatori ai PSD au fost de acord cu propunerea ca Mircea Geoana sa fie inlocuit de la presedintia Senatului, in timp ce alti cinci s-au abtinut. La sedinta de grup, Ponta a a avut o pozitie ultimativa fata de Geoana, prezent sa-si apere cauza: ori isi depune demisia din fruntea Senatului, ori risca excluderea din partid, sustin surse social-democrate. In replica, Geoana a anuntat ca nu este dispus sa faca acest pas pe motiv ca ar dauna mai mult partidului, care ar riscasa piarda functia doi in stat din cauza orgoliului unei singure persoane.
Sedinta tensionata in cadrul grupului parlamentar, destinsa in plenul Senatului atunci cand PSD a cerut aprobarea cererii de revocare din functie a presedintelui Mircea Geoana. De altfel, a inceputul sedintei Mircea Geoana a inceput sedinta cu "Good afternoon! Scuze pentru intarzierea de azi. Se pare ca unele grupuri politice sunt mai naravase in aceasta perioada a anului.", iar dupa ce sefului Grupului PSD, Ilie Sarbu a cerut inlocuirea, Geoana a cerut sa se consemneze "ilaritatea din sala".
Cu doar o ora inainte de sedinta de plen, Geoana suporta acuzatiile de joc dublu cu actuala Putere si amenintarile liderului Victor Ponta cu excluderea. Potrivit unor surse social-democrate, Ponta i-au fi pus lui Geoana pe masa un ultimatum: ori este de acord cu demisia sa si inlocuirea cu Corlatean, presedintele comisiei de politica externa de la Senat, ori se poate considera ca si exclus din randurile PSD.
Geoana a preferta insa sa aplice politica surdului la amenintarilelui Ponta si sa faca caz in fata senatorilor PSD pe tema riscurilorsi pierderilor pe care partidul le-ar putea suferi din cauza orgoliului si tendintelor revansarde ale unui singur om.
Discutiile de la nivelul grupului nu s-au soldat cu niciun rezultat. Dupa sedinta, Ponta a subliniat ca PSD il va propune pe Titus Corlatean sef la Senat in locul lui Mircea Geoana.
"Functia asta are o anumita semnificatie pe plan extern si pe plan politic. Nimeni aflat in aceasta pozitie nu poate sa mearga in strainatate fara sa aiba un mandat din partea tarii, nimeni nu poate sa-l invite aici pe Emil Boc fara sa stie senatorii" - sunt principalele motive pe care Ponta le-a invocat in decizia de a-l schimba pe Geoana.
Presedintele PSD Victor Ponta a lasat de inteles ca Mircea Geoana ar putea fi sanctionat daca nu accepta decizia partidului in ceea ce-l priveste, dar a adaugat ca va fi sesizata Comisia de Integritate a formatiunii, refuzand insa sa se antepronunte pe subiect.
"Domnul Geoana risca orice risca un membru PSD care nu se supune unei decizii politice, nu vreau sa ma antepronunt", a sustinut Ponta.
Liderul PSD Victor Ponta a motivat luni decizia inlocuirii lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean subliniind ca un presedinte de Senat nu poate merge in strainatate fara un mandat al forului pe care-l conduce ori fara a discuta cu partidul care-i acorda sprijinul.
"Functia de presedinte al Senatului apartine PSD pana la sfarsitul acestei legislaturi, dar are o anumita semnficatie in plan extern, al reprezentarii Senatului", a spus Ponta, adaugand ca este vorba si despre o reprezentare politica interna presupusa de sefia Senatului.
Intrebat in legatura cu votul din Senat, obligatoriu in cazul propunerii PSD de schimbare a titularului de la sefia Senatului, Ponta a raspuns cu miez: "Daca cei de la PDL si UNPR il sustin pe Mircea Geoana trebuie sa spuna, pentru ca nu poti face totul pe la spate, prin cotloane".
"Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg care e calculul din spatele acestei decizii", a reactionat, la randul lui Mircea Geoana, care a acuzat actuala conducere a PSD ca-i ofera lui Traian Basescu si "ultima reduta" pe care o mai au social-democratii in stat.
El a calificat propunerea grupului PSD ca el sa renunte la functia sa drept un gest "nedrept", "gresit". "Nu inteleg care e castigul, e o pierdere pe linie. Astazi Biroul Permanent al PSD nu a facut altceva decat sa predea pe tava puterii actuale functia de presedinte al Senatului ", a declarat Geoana, adaugand ca procedural nu exista posibilitatea unei rocade, asa cum spun pesedistii, si ca de fapt i se retrage sprijinul politic, o decizie care va costa PSD pierderea Senatului.
Geoana a mai afirmat ca PSD da dovada ca este capabil de a face orice pentru a "scapa" de el, "un personaj incomod" si a acuzat rationamentele "meschine" si "calculul extrem de intunecat" al partidului sau.
Fostul sef al PSD a sustinut chiar ca miza inlocuirii sale este de fapt izolarea sa politica si chiar "eliminarea". "Nu am primit niciun fel de repros explicit, i-a suparat vizita mea in America, de parca America e ceva neobisnuit pentru cineva. (...) Cred ca este o forma de izolare sau de eliminare a unui personaj care este incomod pentru actuala putere, pentru actuala conducere a partidului. Nu inteleg care e castigul, eu vad numai pierdere pe linie. (...) Sa ma ierte Dumnezeu daca inteleg care este calculul politic in spatele acestei decizii", a mai afirmat el.
Geoana le-a transmis mai celor care au decis inlaturarea sa ca trebuie sa-si asume si esecul pierderii de catre Opozitie a functiei de la Senat.
"Este evident ca in momentul in care se va ajunge la un eventual vot pentru alegerea unui alt presedinte, pentru ca e nevoie de alegerea unui alt presedinte daca se va ajunge la aceasta decizie, sansele ca PSD sa pastreze aceasta functie sunt minime, ca sa nu spun ca sunt nule, pentru ca este evident ca puterea actuala va dori sa acapareze si ultima pozitie de rezistenta a opozitiei in statul roman. Am spus-o si lui Victor Ponta, am spus-o si domnului Ilie Sarbu ca in opinia mea cei care-si asuma o astfel de raspundere trebuie sa si plateasca in eventualitatea in care partidul nostru si opozitia pierde aceasta functie. (...) Este o greseala strategica majora, cei care au luat-o sa-si asume si raspunderea pentru ea pentru ca e evident ca pierderea acestei pozitiei reprezinta si pierderea ultimei redute de rezistenta in fata actualei puteri. Daca atata au putut sa produca ca decizie eu cred ca este regretabil si fac o mare greseala", a subliniat seful Senatului.
Nu in ultimul rand, Geoana a avertizat ca rocada invocata de PSD nu exista ca procedura in Regulament.
"Nu exista nicio formula de schimbare a unui presedinte de Senat fara un vot in plen, deci nu exista niciun fel de procedura de inlocuire. Nu exista niciun fel de rocada in clipa in care se schimba un presedinte cu un alt presedinte, se face un vot in plen. Deci nu exista niciun fel de posibilitate de a schimba presedintele unei camere fara vot in plenul acelei camere", a spus el.
Cat despre relatia cu PSD, Geoana a a sugerat ca nu va pleca din PSD de buna voie: "Eu un singur lucru am cerut in relatia cu actuala conducere a partidului: un minim si elementar respect pentru cineva care a condus acest partid si care a adus 5 milioane de voturi si care practic, cel putin in Romania, a castigat alegerile prezidentiale".