Reproducem, in continuare, declaratia presedintelui PSD Mircea Geoana dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD de luni, 5 octombrie 2009.
"Tinand cont de faptul ca actualul Guvern functioneaza intr-o maniera neconstitutionala dupa modificarea compozitiei acestuia, tinand cont de faptul ca actualul Guvern se afla intr-o stare de ilegitimitate prin asigurarea unei functionari a unui tip de "Guvern 2 in 1", tinand cont de abuzurile masive si premeditate care au condus la epurarea administratiei publice centrale si locale romanesti si inlocuirea acesteia cu o camarila de partid, in scopul impiedicarii unui masiv plan de fraudare pus la punct de regimul Basescu-Boc si tinand cont de faptul ca, in mod oficial, de ieri Traian Basescu a anuntat ca Guvernul nu si-a propus sa scoata tara din criza pentru ca nu poate din motive de lipsa de solutii economice reale in fata crizei profunde pe care o traversam, Partidul Social Democrat a luat decizia de a sustine introducerea unei motiuni de cenzura care sa conduca la inlaturarea actualului Guvern.
Doresc, de asemenea, sa ii asiguram pe partenerii internationali ai Romaniei si pe cei care urmaresc evolutiile pe pietele economice si diplomatice romanesti ca partidul nostru va sustine cu aceeasi responsabilitate din Parlament respectarea angajamentelor cu privire la asigurarea finantarii internationale necesare Romaniei in acest moment.
Al doilea anunt pe care voiam sa-l fac este legat de vastele miscari sociale care debuteaza astazi. Consideram ca aceste proteste reprezinta reactia fireasca a celor care lucreaza in sectorul bugetar in urma angajarii raspunderii Guvernului Boc, la instructiunile domnului Basescu, in absenta unui dialog social suficient de solid si suficient de asezat pentru a putea sa asiguram o Lege a Salarizarii Unitare care sa fie echilibrata, principiala si eficienta. Din acest punct de vedere, Partidul Social Democrat, aflat astazi in opozitie, vrea sa traga un semnal de alarma cu privire la planul real pe care domnul Traian Basescu l-a enuntat deja, ca in spatele acestei Legi a Salarizarii Unitare sa existe un plan de reducere cu 20% prin concedierea a 20% dintre salariatii publici din Romania. Am facut-o si atunci cand eram la guvernare, o facem si acum din opozitie, spunand ca un astfel de proiect este inacceptabil, este profund gresit din punct de vedere economic si, de asemenea, profund nedrept din punct de vedere social.
Partidul nostru, ca partid de stanga, lanseaza o invitatie pentru un dialog structurat cu reprezentantii sindicatelor acestei importante parti a fortei de munca romanesti. Suntem dispusi sa operam modificari in cadrul acestei legi in intervalul de sase luni pe care il avem in acest moment la dispozitie.
In al treilea rand, astazi lansam in dezbatere publica ceea ce am enuntat la Congresul nostru de acum cateva zile, proiectul politic "O singura Romanie". Vom apela la tot ceea ce inseamna specialisti de buna calitate din partid si din afara partidului pentru a putea sa dam Romaniei un proiect national capabil sa relanseze economia romaneasca si sa aseze Romania, dupa 20 de ani de la Revolutia din decembrie, pe un drum nou, pe un drum al dezvoltarii, al solidaritatii si al constructiei unui stat in jurul valorilor fundamentale ale familiei crestine, ale muncii cinstite si ale solidaritatii intre cetateni.
In aceasta dupa-amiaza vom initia discutii si ne vom consulta cu toate formatiunile politice din opozitie pentru a putea sa avem o coordonare a activitatii in opozitie si pentru a putea, dupa daramarea Guvernului Boc, sa propunem un Guvern capabil sa asigure o functionare corecta si o asigurare de climat electoral corect in Romania si, de asemenea, o formula guvernamentala care sa fie capabila sa raspunda provocarilor economice ale acestui moment.
Deciziile pe care vi le-am prezentat au fost adoptate in unanimitate in cadrul Biroului Permanent National al Partidului Social Democrat".