Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca pentru adoptarea OUG 61 de catre Guvern este vinovat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Geoana il acuza pe Predoiu de faptul ca a introdus documentul pe ordinea de zi a Executivului, fara sa aiba toate avizele necesare, astfel incat niciun ministru PSD nu a stiut despre aceasta."Regret ca la sedinta de Guvern de saptamana trecuta, pe ordinea de zi suplimentara si fara sa primeasca avize, Predoiu a introdus aceasta ordonanta. Nu a primit niciun aviz din partea ministrilor nostri, ea a fost introdusa pe ordinea de zi suplimentara, a fost probabil luata de catre primul-ministru si de restul cabinetului ca fiind bine pregatita, pentru ca nimeni nu poate sa puna la indoiala temeinicia ei tocmai de la ministerul Justitiei, dar din punct de vedere formal avizul ministrilor nostri a lipsit de pe aceasta ordonanta", a declarat Geoana. Intrebat daca va cere abrogarea actului normativ presedintele PSD a spus ca nu vrea sa ofere el solutii. "Este de datoria Guvernului sa remedieze aceasta situatie. Am foarte mari dubii ca la nivelul Parlamentului, OUG 61/2009, care da peste cap intreaga logica a sistemului juridic, are sanse de succes", a spus liderul PSD. De altfel, liderul PSD a precizat ca nu este singurul act normativ "cu probleme" adoptat de Cabinetul Boc, mentionand ca "este o ordonanta cu implicatii mult mai severe pentru ca intr-un anumit mod se dezechilibreaza intreaga logica si stabilitate a sistemului de legiferare romanesc". "Este clar ca ceea ce ministerul Justitiei nu a stiut sau nu s-a priceput sa faca, in pregatirea dezbaterii Codurilor juridice, s-a transformat intr-o adevarata cavalcada a erorilor. Guvernul a adoptat o ordonanta care rezolva problemele Codurilor, dar risca sa dezechilibreze intreg sistemul de legiferare romanesc.
De aceea eu cred ca aceasta ordonanta are probleme serioase atat din punct de vedere al modului in care Parlamentul se va uita la o astfel de ordonanta, se modifica in mod dramatic legea fundamentala a legiferarii in Romania si indraznesc sa spun ca si de natura constitutionala", a mai declarat Geoana. Presedintele PSD a atras atentia si asupra faptului ca "modificarea unei legi promulgate pentru viitor reprezinta un lucru care este si neconstitutional".
"De aceea cred ca responsabilitatea principala apartine ministerului Justitiei, care din motive care-mi scapa nu a pregatit bine dezbaterea publica si a fortat intr-un fel pe primul ministru si Guvernul sa adopte o masura sa permita remedierea problemelor legate de Coduri, dupa care creeaza o problema mult mai mare in intreg spatiul de legiferare si spatiul juridic romanesc", a mai argumentat liderul PSD.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca discutiile privind OUG 61 sunt exagerate si exista o mistificare in legatura cu atributiile Parlamentului si a Executivului, prin actul adoptat indreptandu-se o lacuna din legea privind tehnica legislativa.