Grupul independentilor din Senat cere sanctionarea lui Mircea Geoana pe motiv ca nu respecta regulamentul. Senatorii acuza faptul ca presedintele Senatului a refuzat marti cererea ca un membru al grupului sa faca parte din Comisia de regulament.
Mircea Geoana nu scapa de amenintari. Dupa ce PD-L a anuntat ca deocamdata renunta la cererea de revocare, independentii au preluat initiative. Si cer suspendarea acestuia din functie. "Am depus o cerere la Comisia juridica si cea de imunitati prin care cer sanctionarea presedintelui pentru ca nu e normal sa incalce regulamentul. Cererea mea se refera la incalcarea art. 66 alin. 4 al Regulamentului, potrivit caruia orice grup parlamentar are reprezentant in Comisia de Regulament. Aici nu mai e vorba de Constitutie, ci de regulament", a declarat senatorul Liviu Campanu.
Acesta a precizat ca propunerea independentilor pentru Comisia de regulament este Serban Mihailescu. Campanu spune ca senatorii-juristi vor trebui sa se pronunte pe aceasta cerere a sa, sa o trimita spre plen, iar Biroul Permanent sa o introduca pe ordinea de zi a senatorilor pentru a fi votata.
"Nu inseamna ca daca Biroul Permanent nu o va introduce in program ea nu poate fi introdusa pe ordinea de zi", a adaugat Campanu.
Grupul independentilor din Senat a solicitat Biroului Permanent sanctionarea lui Mircea Geoana si a reprezentantilor PSD si PNL din Biroul Permanent al Senatului, care au blocat, in mod abuziv si nejustificat, introducerea pe ordinea de zi a cererii grupului senatorilor independenti de a avea un reprezentant in Comisia pentru Regulament, precum si cererea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului", se arata in comunicatul remis NewsIn.
Independentii sustin ca astfel s-a incalcat dreptul grupului de a avea un reprezentant in Comisia de Regulament si solicita "revocarea ca sanctiune", pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea juridica. Parlamentarii independenti motiveaza solicitarea prin faptul ca Mircea Geoana a incalcat Constitutia si Regulamentul Senatului, facand trimitere la dispozitiile Curtii Constitutionale din decizia 601/2005, care arata ca "obligativitatea respectarii ordinii normative, instituie si raspunderea juridica pentru uncalcarea Constitutiei si a regulamentelor parlamentare".
Potrivit Regulamentului Senatului, abaterile care implica aplicarea sanctiunii de avertisment public scris se constata de Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului, la sesizarea unui grup parlamentar din Senat sau a unui senator. Sesizarea se adreseaza presedintelui Senatului.
Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari solutioneaza sesizarea inaintata de presedintele Senatului in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia la comisie. S