Mircea Geoana,Presedintele Senatului, a participat in perioada 26 - 28 martie, la conferinta "Brussels Forum 2010", eveniment organizat de German Marshall Fund of the United States.
"Criza economica ii ofera Romaniei oportunitatea unei relatii mai dinamice cu Uniunea Europeana", a declarat Mircea Geoana, in cadrul unei intalniri cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura. Intalnirea a facut parte dintr-o serie de intrevederi pe care le-a avut la Buxelles cu inalti oficiali ai Uniunii Europene.
Cei doi oficiali au declarat ca Romania trebuie sa isi asume un rol mai important in cadrul UE, si ca trebuie sa-si adapteze instrumentele de lucru la standardele Uniunii. "Avem nevoie de un dialog deschis in mediul rural, de educatie in privinta potentialului de dezvoltare, al infrastructurii si al productiei la sate," a spus Geoana. Presedintele Senatului a cerut, totodata, sprijinul Comisiei pentru identificarea unor solutii pentru continuarea aplicarii unor ajutoare nationale pentru anumite sectoare aflate in dificultate. Blocarea subventiilor pentru compensarea pierderilor, impreuna cu efectele crizei tot mai acut resimtite, exacerbeaza dificultatile fermierilor romani.
Mircea Geoana s-a intalnit si cu Maros Sefcovic, vice-presedinte al Comisiei Europene si comisar pentru relatii inter-institutionale si administratie. Discutiile s-au centrat asupra prezentei cetatenilor romani in institutiile europene, cat si a necesitatii de a promova accesul acestora la pozitiile de conducere. In prezent, peste 500 de cetateni romani lucreaza in cadrul institutiilor Europene, dintre care 70% sunt femei. Cei doi au cazut de acord ca tarile din Europa de est trebuie sa faca un inventar al tuturor programelor europene, pentru a beneficia de cat mai multe din ele.
De asemenea, presedintele Senatului a avut intalniri cu Michel Barnier, comisar pentru servicii financiare si cu Catherine Ashton, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe. In cadrul discutiilor, Ashton si-a exprimat dorinta de a vedea diplomati romani in noul serviciu extern al Uniunii Europene.
Pe langa aceste intrevederi, Mircea Geoana a participat, in perioada 26-27 martie, la Forumul de la Bruxelles, organizat de Fondul Marshall al Statelor Unite. Evenimentul anual ii reuneste pe cei mai importanti oameni politici, lideri de opinie si oameni de afaceri din ambele parti ale Atlanticului pentru a discuta teme de actualitate. Anul acesta, principalele dezbateri s-au axat pe scutul anti racheta, criza economica cu care se confrunta Grecia si efectul acesteia asupra Euro, precum si "Europa 2020" - proiectul Comisiei Europene pentru crestere sustenabila, favorabila incluziunii sociale. La aceasta conferinta au participat si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisii Europene, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, Olli Rehn, comisarul european pentru economie, si Madeleine Albright, fost secretar de stat SUA.