Inpolitics informeaza : Spectaculos: Geoana il injura pe Ponta. Dar incet, sa nu-l auda americanii (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

Conflictul dintre fostul lider al PSD si actuala conducere a intrat intr-o faza noua, cea a scrisorilor secrete, sau, mai corect poate, discrete. Concret, combatantii se paruiesc zdravan prin intermediul unor epistole teoretic deschise, dar care, in realitate, sunt difuzate intr-un mod cat mai discret cu putinta, dovada faptul ca marea presa nu a prins de veste, pana acum.
A doua zi dupa investirea guvernului MRU in parlament, fostul lider al PSD, Mircea Geoana, a trimis filialelor pesediste probabil cea mai dura scrisoare din politica ultimilor ani, in care Victor Ponta e acuzat de tradare, de dorinta spargerii USL, de colaborare secreta cu Basescu samd. Geoana, liderul care a pierdut 7 batalii politice mari din tot atatea politice, la carma PSD si despre care Basescu insusi a recunoscut ca l-a ajutat sa preia sefia partidului, isi aroga rolul unui asa-zis cetatean ingrijorat de soarta acestuia.
"Dragi prieteni - membri, simpatizanti si votanti ai Partidului Social Democrat,
Va scriu ca un cetatean profund ingrijorat ca, dupa ultimele evenimente politice, schimbarea adevarata si schimbarea guvernarii Basescu are sanse tot mai mici sa se produca in acest an" avertizeaza el.
Documentul continua in aceeasi nota: "PSD functioneaza in acest moment cu frana de mana trasa, cu un lider care a uitat de poporul pesedist si are directia data de busola de la Cotroceni. Prin tot ceea ce a facut in ultimii doi ani, culminand cu tradarea de ieri din Parlament (investirea guvernului n.n.), Victor Ponta s-a deconspirat ca agent al regimului Traian Basescu. Cine are tradarea in sange, va continua sa tradeze. Cine a ajuns in frunte prin nepotism, nepotism va promova. Iar cine este santajabil, va continua sa asculte nu de vocea interesului organizatiei pe care o reprezinta, ci de cei care ii controleaza secretele. Si aceasta s-a intamplat ieri in Parlament. Nu a fost o gafa, nu a fost o brusca "maturizare", a fost o comanda de la adevaratii sai stapani.
Dupa ce era dispus sa plece la UNPR daca nu castiga Presedintia PSD, dupa ce a obtinut Presedintia PSD cu sprijinul lui Basescu, dupa ce a cedat PDL o pozitie de judecator la Curtea Constitutionala pe care PSD o castigase cu greu, dupa ce a predat Presedintia Senatului guvernarii actuale, actualul Presedinte al PSD a aratat ca este dispus sa puna in pericol insasi existenta USL, sustinand in Parlamentul Romaniei Guvernul lui Traian Basescu, Guvernul Ungureanu.
Batalia politica si electorala din acest an este una in care, pentru a castiga in fata unei guvernari perfectionate in jaf si frauda, sovairile si tradarile, la orice nivel, nu sunt permise. Cand un membru al Opozitiei ajunge sa sustina public Guvernul lui Traian Basescu, laudat si aplaudat fiind de pedelisti si uneperisti, atunci in privinta acestui membru nu poate exista intelegere sau iertare, chiar daca el este insusi Presedintele PSD.
Dumneavoastra, oameni seriosi si muncitori, care intelegeti glasul unei tari in care 9 romani din 10 nu au incredere in Traian Basescu, nu va puteti lasa pe mana unuia care are incredere, respect si credinta in Traian Basescu!
Nu va lasati amagiti de cel care, ca Presedinte al PSD, va spune prin gesturile sale publice ca, intr-o forma sau alta, cu sau fara efortul comun din USL, veti ajunge la guvernare in 2012. In politica, precum si in viata, nu totul este permis. Nu ii puteti trada pe cei 90% dintre romani care vor schimbarea adevarata, iar nu schimbarea trucata a lui Traian Basescu si Victor Ponta. Cel mai important insa, retineti un lucru, pe care l-am trait cu totii in 2009: o guvernare Basescu nu este decat o guvernare Basescu, in care pesedistii sunt mai intai tolerati si apoi eliminati.
Nu faceti eroarea de va increde in emisarii sau pionii lui Traian Basescu si aveti curajul de a fi parte la schimbarea adevarata, la inlocuirea guvernarii actuale cu o guvernare in interesul romanilor si al Romaniei!
Cu ingrijorare, dar cu aceeasi incredere si prietenie,
Mircea Geoana".
Foarte interesant, de-a dreptul spectaculos, e faptul ca Geoana nu a postat documentul pe siteul propriu, si nici nu a facut, din informatiile noastre, demersuri pentru a fi popularizat in mass-media, cum era firesc.
De ce asta?
O explicatie ar fi faptul ca Geoana nu a avut ca public tinta poporul in ansamblu, ci, din motive bine determinate, doar pesedistii din teritoriu. Faptul ca scrisoarea e trimisa putin inaintea lansarii oficiale la apa a noii sale formatiuni denota limpede ca Geoana incearca sa sparga PSD si sa isi adjudece o halca cit mai mare din el, dar e constient, in egala masura, ca asta i-ar putea aduce critici taioase, din anumite puncte de vedere, pe care nu le mai insiruim.
Dar, adevaratul motiv pentru care Geoana nu a dorit sa faca valuri publice cu propria scrisoare e altul: el nu vrea sa riste sa-si puna in cap americanii criticind public investirea guvernului Ungureanu, acelasi care e sustinut de Ponta, conform spuselor sale. Dar si de americani, in mod cert.
Urmarea e ca fostul lider al Senatului alege un discurs dublu: pe fata nu comenteaza prea dur la adresa guvernului Ungureanu, ba chiar i-a dat sfaturi amicale noului premier. Pe la spate, insa, il face pulbere pe Ponta, in ochii pesedistilor, doar pentru ca a tinut un discurs ne-isteric la adresa lui MRU.
Geoana stia, desigur, ca discursul lui Ponta avea, de fapt, ca tinta urechile Washingtonului si nu pe cele ale pesedistilor de rand, in randul carora a aparut o mare confuzie. Tocmai acea confuzie s-a dorit a fi speculata prompt, prin scrisoarea de vineri, 10 februarie, dar fara a se risca totodata enervarea americanilor. Altfel spus, una vorbim si alta fumam, curat politica balcanica.
Preocupata cu alte probleme, in special vizita la Washington, conducerea PSD a ignorat scrisoarea lui Geoana, doar cativa lideri judeteni (Ion Stan - Dimbovita, Sorin Grindean - Timis) reactionand, la randul lor, prin scrisori deschise in care il fac zob pe fostul presedinte.
"Dumneavoastra, Mircea Geoana, ati aratat ca nu puteti fi un lider politic autentic, de calibru, cu replica, cu conduita si in afara cardasiilor politice. Nici acum nu ati inteles ce imensa favoare v-a facut PSD-ul caruia ii datorati totul, atat profesional, cat si politic.
Vorbiti de coruptia celor portocalii? Lamuriti mai inaine interceptarile in cazul Ion Niculae si daca este adevarat ca doreati sa puneti la dispozitia grupurilor de interese guvernarea PSD rezultata!
SCHIMBAREA TREBUIA SA SE FACA ATUNCI SI SUNTETI POATE MAI VINOVAT DECAT TRAIAN BASESCU DE SITUATIA IN CARE ESTE ACUM ROMANIA!" scrie Sorin Grindean, in scrisoarea de raspuns.
Poate ar fi fost, totusi, o idee buna ca mesajul anti-Ungureanu al lui Geoana sa fie popularizat ceva mai mult de pesedisti. Suficient de mult cat sa-l auda si americanii, cu a caror sustinere Geoana se lauda atat de mult, de cate ori are prilejul.