Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, considera nefiresc ca "detractorii" sai, care nu s-au implicat in campania electorala pentru prezidentiale, ii contesta postul de presedinte al partidului si ii critica echipa.
Intr-o emisiune la Realitatea TV, Geoana a sustinut, vineri seara, ca Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc sunt de parere ca Ioan Rus "trebuie sa dispara" din PSD. Geoana afirma ca nu ii poate reprosa nimic presedintelui organizatiei PSD Vrancea, Marian Oprisan, in ciuda declaratiilor acestuia, intrucat acesta "castiga alegerile de 20 de ani". "Mi se pare nefiresc ca o campanie intreaga sa stai pe margine, o campanie intreaga, cum a fost domnul Dancu, sa faci campanie pentru Basescu. O sa spuna ca are un institut pe care trebuie sa-l hraneasca, dar nu te duci si faci campanie pentru contracandidatul candidatului tau", a afirmat Geoana. Cat priveste declaratiile lui Miron Mitrea, Geoana sustine ca acesta "a fost, de un an de zile, Gica-Contra in partid".
Potrivit liderului PSD, organizarea congresului formatiunii le va da tuturor ocazia unui vot pentru cei dezirabili sau indezirabili din partid. "Marian Oprisan, de exemplu, a venit cu declaratii de un anumit tip. Nu am cum sa-i reprosez lui Marian Oprisan o anumita atitudine, pentru ca a muncit, mi-a castigat alegerile, s-a batut in campanie. Dar, in clipa in care apari ca o floricica, dupa ce ai stat pe margine o perioada de timp, atunci nu este corect fata de cei care s-au implicat in campanie", a declarat Geoana. El a mentionat ca Marian Oprisan l-a ajutat in campania electorala, iar singura pozitie diferita pe care cei doi au avut-o a fost cea privind contestarea rezultatului alegerilor la Curtea Constitutionala. "Marian Oprisan m-a ajutat in campanie. Nu pot sa ma supar pe el. Marian ramane pentru mine un coleg de nadejde", a declarat Geoana.
In ceea ce priveste intalnirea Oprescu - Mitrea - Diaconescu, presedintele PSD a sustinut ca "cei trei reprezinta un trio destul de improbabil". "Pentru mine este evident ca Sorin Oprescu a avut sansa lui in PSDsi a ales un drum de independent care l-a adus la Primaria Generala a Capitalei, i-a adus 3% la alegerile prezidentiale. Este clar ca drumul sau este un drum oarecum clarificat. Cristian Diaconescu este un lider marcant al conducerii PSD si sunt convins ca va fi si in structura viitoare de conducere un lider respectat si influent, iar Mitrea este un lider al trecutului", a spus Geoana.
Intrebat, in continuare, de ce contracandidat se teme cel mai tare la congres, liderul PSD a declarat ca nu are emotii sau temeri fata de acest subiect. Mircea Geoana le-a recomandat membrilor PSD, chiar daca sunt nemultumiti ca nu mai detin functii de conducere, "sa lase acest moment de decantare si de repozitionare a partidului si, la congres, va fi timp de comunicare, de voturi". De asemenea, liderul PSD nu a exclus posibilitatea ca vicepresedintii partidului sa nu mai fie alesi in congres, similar presedintelui sau secretarului general, iar statutul partidului sa fie modificat in acest sens.
Geoana a recunoscut si o serie de greseli proprii sau ale echipei sale de campanie, despre care a spus ca vor face obiectul unei analize interne de partid. El a reamintit insa ca, in urma cu doar cateva luni, erau chiar in partid multe voci care se indoiau ca are capacitatea de a se bate de la egal la egal cu Basescu. "Nu regret nicio secunda ca am raspuns invitatiei primarului Ciuhandu si ca am avut un document de reconciliere istorica. Nu regret nicio secunda momentul Timisoara. A fost o provocare facuta de mercenari din partea PD-L. Din pacate, televiziunile au intrat in acest joc: de a prezenta 50 de zurbagii fata de trei mii de manifestanti pasnici ai nostri. Altele le regret dar asta nu", a declarat Geoana.
Intrebat ce regreta mai mult - dezbaterea cu Traian Basescu din turul doi sau intrevederea cu Sorin Ovidiu Vantu cu o zi inainte - Mircea Geoana a declarat: "evident ca cea cu Vantu a cauzat cel mai mult deranj", insa a negat ca aceasta intalnire ar fi fost cauza principala a rezultatului pe care l-a inregistrat in alegerile prezidentiale.