Inpolitics informeaza: Surse: Geoana ia in calcul formarea unui nou partid.
Fostul lider al PSD, Mircea Geoana, a revenit, potrivit unor surse bine informate din partid, la ideea sa de acum cateva luni de a-si lansa propria formatiune, in prezent el fiind in pregatiri febrile pentru eveniment.
Inaintea suspendarii din PSD, Geoana mai cochetase cu ideea unei desprinderi din partid, fie prin transferul la PC, fie prin infiintarea unui nou partid, numai ca planurile sale au fost stopate de precipitarea brusca a aliantei dintre PNL, PC si PSD. Despre prezumtivul nou partid al sefului Senatului se discutase si la nivel inalt in PSD, replica lui Ponta fiind, conform acelorasi surse, "N-are decat, sa vedem cine il urmeaza!".
Observatorii scenei politice au remarcat, fara doar si poate, ca in ultimele saptamani Geoana are un comportament oarecum atipic unui personaj suspendat din propriul partid si caruia adversarii se pregatesc, teoretic, sa ii ia functia de la Senat. El si-a programat deplasari externe in Moldova sau Franta, da interviuri presei straine, anunta ca vrea sa fie presedintele Romaniei si face o figura de om tot mai increzator in viitorul sau. De altfel, ieri a spus-o explicit, la Radio France International: "Din punctul meu de vedere, ca om care a condus acest partid, care a adunat mai mult de 5 milioane de voturi in Romania si la o varsta care e matura pentru viata politica romaneasca, am toata increderea ca viitorul va suna bine pentru mine si pentru cei care cred in mine". Un mesaj care poate fi interpretat lesne ca fiind directionat catre pesedistii interesati de alipirea la proiectul sau.
Planul lui Geoana are stransa legatura si cu o manevra recenta, care a fost mult prea putin comentata in presa in raport cu efectele majore pe care le-ar putea avea asupra scenei politice, e vorba de propunerea de reducere a pragului electoral la 3%. Pentru un nou partid de stanga, desprins din PSD, nu ar fi imposibil de trecut noul prag, mai ales ca actuala putere va face tot posibilul sa incurajeze aceasta rebeliune, la fel cum regimul CDR a incurajat formarea ApR.
Pentru PSD, desprinderea unui grup din randurile sale ar avea, categoric, efecte devastatoare de imagine, mai ales ca ultimul sondaj IMAS il crediteaza cu doar 30,9%, in scadere vertiginoasa in ultimele saptamani. Poate ca sondajele sunt mincinoase, ar spune liderii PSD. Da, dar protocolul aliantei prevede clar ca desemnarea candidatilor la marile functii se va face tocmai pe baza unor asemenea sondaje, deci, vrand-nevrand, ele trebuie luate in seama.
Sa observam, in treacat, si faptul ca Geoana nu mai pare deloc ingrijorat ca isi pierde fotoliul de presedinte al Senatului, desi inaintea sesiunii actuale o serie de voci ale coalitiei majoritare cereau imperios debarcarea lui. Sa ne amintim ca, anul trecut, Geoana nici nu mai avea curaj sa lipseasca de la prezidiul parlamentului, de teama pierderii postului, in timp ce acum isi permite chiar luxul unor deplasari externe; sa fie intamplatoare aceasta brusca relaxare a sa, ori cineva, acolo sus, a descoperit ca un Geoana lider al Senatului e o arma excelenta impotriva actualei conduceri a PSD? Posibil, chiar probabil.Iar un Geoana presedinte al Senatului si, totodata, lider al unui nou partid desprins din PSD ar fi chiar o varianta perfecta pentru Basescu & comp.