Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a primit vizita lui Franco Frattini, ministrul italian de Externe. Cei doi oficiali au abordat atat teme de ordin economic, dar si probleme ce tin de zona socialului. Mircea Geoana a atras atentia asupra modalitatii "egoiste" in care tarile mai bogate din Uniunea Europeana au inteles sa traverseze criza, acestea optand pentru masuri anti-crize cu accente nationaliste, in afara Uniunii. Astfel, pentru tarile cu economii emergente, criza devine mai greu de suportat si depasit, fiind fortate sa adopte masuri economice prociclice, cu costuri mult mai mari din cauza lipsei lichiditatilor. Presedintele Senatului a dat exemplul Comisiei Europene care a cedat FMI initiativa creditarii acestor state. "Perceptia publica sesizeaza acest egoism al statelor mai bogate din UE", a subliniat Mircea Geoana.
Geoana a abordat si subiectul rromilor, pledand pentru tratarea problemelor acestora la nivel transeuropean, reluand apoi propunerea facuta ministrului italian Andrea Ronchi privind task-force-ul comun roman-italian, despre care Franco Frattini a afirmat ca este o idee foarte buna si ca are tot sprijinul sau. Mircea Geoana a precizat ca acest mecanism de reactie rapida are deja reprezentanti ministeriali in Romania, din Senat fiind desemnat domnul senator Bota, presedintele grupului de prietenie Romania - Italia.
Ministrul de Externe italian a oferit ajutorul Italiei in ceea ce priveste relatia Romaniei cu Rusia, avansand ideea unui nou tratat UE - Moldova, pentru a mentine contactul dintre Republica Moldova si institutiile europene. De asemenea, Franco Frattini a fost de acord ca problema rromilor trebuie rezolvata in special la nivel european, transnational.