Insotit doar de Corina Cretu si de cei doi SPP-isti, Ion Iliescu a iesit joi noaptea de pe scena politica. O ploaie rece si deasa a acompaniat retragerea celui pe care o intuitie poasta a momentului l-a facut sa piarda tot ce-si dorea mai mult: conducerea partidului mult iubit si ramanerea in politica activa. Recent altoit pe tufa celor trei trandafiri PSD-isti si beneficiar al unei conjuncturi fericite, Mircea Geoana l-a pensionat pe Ion Iliescu. In schimb, Geoana trebuie sa stea cu ochii pe cei doi secunzi ai sai - Adrian Nastase si Miron Mitrea - doua "piese” prea grele si versate pentru a fi lasate in voia lor. In afara ghimpilor proptiti in dreapta si stanga sa, Congresul l-a mai daruit pe Geoana cu o pleiada de vicepresedinti de rit nastasian. Din fericire, noul lider nu-l va avea chiar in coasta si pe Dan Ioan Popescu - ramas doar sef al organizatiei PSD Bucuresti. Fara indoiala, PSD s-a primenit. Totusi, adevaratul castigator nu este considerat Mircea Geoana, ci Adrian Nastase, a carui cariera politica a stat sub semnul incertitudinii pana in ultima clipa. De fapt, se poate spune ca, obligandu-l sa nu candideze pentru presedintia partidului, Iliescu i-a salvat viitorul pupilului pe care, cu doar trei luni in urma, il condamnase si-i pregatise eliminarea din viata publica (ba gurile rele spun ca nu numai). PSD a trecut cu bine de prima zi fara Ion Iliescu. Partidul nu s-a scindat si nici macar Corina Cretu nu si-a mai pus in practica amenintarea de a se retrage pe urmele marelui mentor.

S-a daramat ultimul bastion

Cu toate acestea, riscurile nu au disparut. Dimpotriva, ele trebuie serios luate in calcul, mai ales atunci cand chiar Adrian Nastase vorbeste de "daune colaterale” in contextul inlaturarii lui Iliescu. De fapt, odata scapat din lesa "tatucului”, Nastase a recunoscut ca FSN (creatia politica originala a lui Iliescu) a fost "un partid al stangii in devalmasie”, iar multi dintre membrii actualului PSD (forma evoluata a FSN-ului de odinioara) "nu se mai regasesc in multe decizii ale partidului, se simt izolati si neluati in seama”. Pentru acestia, izgonirea lui Iliescu poate insemna daramarea ultimului lor bastion, prin urmare Nastase nu a exclus posibilitatea plecarii lor din partid. In plus, actualul presedinte executiv al PSD a atras atentia asupra faptului ca, in ciuda schimbarilor, PSD se adreseaza aceluiasi electorat prin urmare "nu-si poate permite sa se lase atacat de la stanga”. La randul sau, noul lider en-titre, Mircea Geoana, a afirmat si el ca solutia radicala preferata de Congres reprezinta "o solutie riscanta” dar care, "corect gestionata”, poate aduce avantaje mai mari si mai rapide decat "reforma in doi timpi” preferata de tabara iliesciana - prea lenta, in opinia lui Geoana, in raport cu dinamica actuala a scenei politice romanesti. Lasandu-i pe "fosti” sa-si rumege in pace amarul, sa revenim insa la actuala formula de conducere a principalei formatiuni politice mioritice, unde atat raporturile dintre primii trei lideri - presedinte, presedinte executiv si secretar general) - cat si relatiile dintre acestia si plutonul vicepresedintilor ridica mari semne de intrebare.

Cine este seful?

Geoana, Nastase, Mitrea - trei sabii bagate (fortat) in aceeasi teaca si care, luati doi cate doi, formeaza cupluri care au inregistrat deja momente tensionate. Astfel, nu constituie nici un secret adversitatea dintre Nastase si Mitrea (mascata, deocamdata, cu o simbolica strangere de maini consumata vineri dimineata), dupa cum este binecunoscuta si tensiunea existenta intre Nastase si Geoana - determinata, in special, de mai buna imagine publica a actualului presedinte al PSD in comparatie cu cea a lui Nastase. Deocamdata, nu exista date referitoare la existenta unor tensiuni intre Geoana si Mitrea - situatie care se poate solda cu o buna colaborare - sau nu, daca luam in calcul diferenta de calibru si temperament dintre cei doi. Daca la aceste date se adauga si apartenenta majoritatii vicepresedintilor taberei lui Nastase, se naste in mod firesc intrebarea: cine este noul lider al PSD? In mod evident, alegerea lui Geoana a fost pur conjuncturala. Din pacate pentru actualul lider, el nu beneficiaza de un grup al sau in partid ci doar de obisnuitul alai de admiratori si oportunisti care roiesc, inevitabil, in jurul oricarui nou conducator. Va fi Mircea Geoana in stare sa se impuna in fata secunzilor Nastase si Mitrea sau va fi dominat de ei?

Nastase, rezervat in privinta lui Geoana

Deocamdata, o afirmatie scapata de Nastase arata clar ca asa-zisul nr.2 in PSD nu da prea multe parale pe seful sau: "Poate ca Mircea Geona va dovedi, in urmatorii doi ani, ca poate fi un lider pe termen lung al partidului”. Elementul dubitativ subliniat de Nastase mai demonstreaza ca nici partidul nu stie la ce sa se astepte din partea noului sau lider, astfel incat intrebarea pe care si noi ne-am pus-o isi va gasi un raspuns doar in urmatoarea perioada, odata cu reasezarea structurilor si sistemului relational intern. Acum, se poate spune numai ca PSD, cu noua emblema "Geoana”, a reusit sa scape de sub fatidicul semn al secerii si ciocanului. In acelasi timp insa, nu trebuie ignorat faptul ca cea mai mare parte a liderilor locali au fost reconfirmati in conducerea organizatiilor judetene - "grea mostenire” care cocleste lustrul "Geoana” si perpetueaza in memoria colectiva eticheta de "partid al coruptilor”.

Spectrul razbunarii lui Iliescu pluteste asupra rozelor rebele

Pe langa toate complicatiile induse de compozitia actualei conduceri, trebuie spus ca spectrul lui Iliescu pluteste in continuare asupra PSD-ului. Inca din timpul noptii Congresului, cand victoria lui Geoana devenise deja o certitudine, tot mai multe voci sustineau ca razbunarea lui Iliescu nu se va lasa asteptata. In mod evident, cea mai relaxata figura era cea a lui Adrian Nastase, scapat dintr-o data de cel mai puternic adversar al sau. Cu toate acestea, daca ar fi auzit comentariile facute de unii colegi pe culoare, mai mult ca sigur ca Nastase ar fi virat-o brusc spre o sincera ingrijorare - nu de alta dar el era considerat drept principalul "tradator” care a facut posibila infrangerea ranchiunosului Iliescu (parere acreditata si de faptul ca filialele care l-au sustinut pe Geoana au fost tot cele care l-au sprijinit pe Nastase in timpul conflictului cu Iliescu). Cum si in ce fel isi va demonstra nevinovatia Nastase, este treaba lui. Sigur este ca, in cazul in care acesta va avea parte de ceva necazuri, mai toata lumea PSD-ista va banui o razbunare a lui Iliescu.

Hrebenciuc, tradat de parteneri

In ceea ce ne priveste, trebuie sa mai amintim o varianta, respectiv aceea in care Iliescu ar trebui sa "multumeasca” altor doi colegi - Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea - despre care folclorul partidului sustine ca sunt principalii artizani ai pensionarii fortate a patriarhului social-democratiei romanesti. Daca luam in calcul zvonistica de culise, se mai pare ca unul dintre faptasi - Hrebenciuc - si-a primit deja pedeapsa din moment ce, desi isi negociase pentru el personal pozitia de vicepresedinte (confirmata, de fapt, la un moment dat, inainte de finalizarea numararii voturilor) a fost la randul sau tradat de partenerii ardeleni si munteni ratand astfel accederea in structurile de conducere. Revenind strict la Iliescu, mai mentionam doar sfanta teama resimtita de colegii sai de partid la gandul "bibliotecii” de dosare aflate in posesia fostului lor lider (mai exact la gandul imprumutarii unora dintre aceste opere organelor specializate in anchete), teama care va mai bantui multa vreme rozele eliberate de sub jugul iliescian.