Social-democratii s-au reunit vineri dimineata, in sedinta Comitetului Executiv National, pentru a stabili pozitionarea si atitudinea pe care PSD o va adopta ca partid de opozitie, a anuntat presedintele formatiunii, Mircea Geoana.
"Din punctul nostru de vedere, PSD este si va ramane principala alternativa democratica la acest derapaj si acumulare excesiva de putere in mana unui singur om si a propriei camarile. Obligatia noastra este de asigura o contrapondere democratica de a reprezenta un garant pentru statul de drept si pentru vointa si sperantele legitime ale celor peste 5,2 de milioane de votanti. Maine dimineata, vom convoca Comitetul Executiv National, pentru a ne preciza in detaliu modalitatea de actiune si riposta la aceasta propunere (Emil Boc premier) care ne arata ca Traian Basescu nu a invatat nimic si care va persista in aceeasi greseala de a propune oameni slabi, obedienti, coruptibili sau corupti, care nu reprezinta o solutie pentru depasirea crizei", a argumentat Geoana.
El si-a exprimat regretul ca Traian Basescu "a ratat o sansa de a deveni un presedinte al tuturor romanilor". "In clipa in clipa in care nesocotesti cu atat cinism si aroganta o jumatate din electorat, in care nu intelegi ca avem nevoie sa ne adunam energiile, mandatul lui Traian Basescu va fi unul irosit pentru romani. Un guvern care se va baza pe voturile unor tradatori de la alte partide, va fi un guvern cu o majoritate minima si putreda. Nu poti sa spui ca ai o majoritate in Parlament de unul, trei sau cinci voturi cumulate prin fraudarea alegerilor parlamentare din 2008 - denaturarea sensului votului democratic din 2008. Cei care vor vota pentru guvernul Boc sunt tradatori de la PSD si PNL, care nu pot reprezenta un punct real de sprijin", a afirmat liderul PSD, reafirmand ca guvernul propus de Basescu este "cea mai proasta solutie".
Geoana a pledat inca odata pentru adoptarea bugetului pe 2010 care sa repermita tarii noastre intrarea intr-un grafic de finantare internationala. "Dar, daca viziunea economica de asa-zisa modernizare a statului roman, daca acelasi clientelism si aceleasi figuri erodate vor reapare in guvernul Boc II, IV sau V, in clipa respectiva nu avem nicio sansa sa depasim criza din 2010 de o maniera solidara si corecta. Conditiile FMI vor fi extrem de aspre, se va cere o reducere de 2,5 % din bugetul tarii, se preconizeaza ample concedieri, de fapt o lipsa de solutiii anticriza pentru sectorul privat. De aceea, regretul meu cel mai mare este ca, din pacate, vom avea un guvern incapabil sa faca fata unui moment de cumplita tensiune pentru societatea romaneasca. Dar, pana la urma, fiecare moare pe propria sa limba. Partidul nostru este obligat sa devina si sa ramana principala contrapondere la acest stat dominat de o singura persoana si de un grup de interese, si sa sa ne exprimam solutiile pentru tara", a mai spus Mircea Geoana.