Agerpres informeaza: "Mircea Geoana anunta ca Birourile Permanente reunite au fost convocate pe 29 noiembrie "
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis joi seara o scrisoare premierului Emil Boc, in care face o serie de precizari cu privire la procedura parlamentara privind Legea educatiei, precizand ca potrivit principiului separatiei puterilor in stat Parlamentul este cel care controleaza si cenzureaza Executivul.
Geoana a subliniat ca este atributul Birourilor Permanente reunite de a lua act de deciziile Curtii Constitutionale si de a transa, prin vot, conflictele constitutionale sesizate de CCR si il informeaza pe premier ca Birourile Permanente reunite sunt convocate luni, 29 noiembrie. "Avand in vedere ca scrisoarea pe care v-am trimis-o in data de 12 noiembrie 2010, in care va atrageam atentia asupra argumentelor aduse de Curtea Constitutionala in decizia nr. 1431 din data de 3 noiembrie 2010, a ramas fara raspuns din partea dumneavoastra, doresc sa profit de scrisoarea pe care mi-ati trimis-o astazi, 25 noiembrie, pentru a reitera solicitarea de a retrage din procesul legislativ proiectul Legii Educatiei Nationale, asupra caruia Guvernul si-a angajat raspunderea. In ceea ce priveste solicitarea formulata de dumneavoastra, doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca decizia de convocare a Birourilor Permanente reunite este atributul exclusiv ai presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Pentru informarea dumneavoastra, va anunt ca Birourile Permanente reunite au fost deja convocate pentru luni, 29 noiembrie a.c, pentru a lua nota de cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, una legata de procesul de asumare a raspunderii de catre Guvern pe Legea Educatiei Nationale si una legata de motiunea de cenzura depusa de parlamentarii Opozitiei", precizeaza presedintele Senatului.
El a dorit sa-i atraga atentia premierului, in urma unei scrisori trimise de acesta joi Parlamentului, ca in fapt exista doua decizii ale Curtii Constitutionale, care sunt diferite. "Doresc sa va reamintesc ca prin decizia m. 1431 din 3 noiembrie 2010, Curtea Constitutionala a decis ca angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in temeiul art 114 alin. (1) din Constitutie, asupra proiectului Legii Educatiei Nationale, este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala. In scrisoarea de astazi, dumneavoastra invocati decizia Curtii Constitutionale din data de 24 noiembrie a.c., referitoare ia procedura legata de dezbaterea motiunii de cenzura", afirma Geoana.
"In cele din urma, pentru a asigura bunul mers al celor mai importante institutii din statul roman, Parlamentul si Guvernul, si pentru a asigura ca Legea Educatiei Nationale va avea cea mai buna forma posibila, doresc sa reiterez invitatia pe care v-am facut-o prin intermediul scrisorii din 12 noiembrie 2010, de a retrage din procesul legislativ proiectul Legii educatiei nationale, asupra caruia Guvernul si-a angajat raspunderea", conchide Mircea Geoana.