Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, sambata, ca liderii partidului au stabilit formarea unui comitet de juristi care trebuie ca, intr-o saptamana, sa finalizeze sesizarea catre Curtea Constitutionala in vederea demersului de suspendare din functie a presedintelui Basescu. PSD va invoca, in aceasta sesizare catre Curtea Constitutionala, "abaterile repetate pe care presedintele le-a facut la adresa Constitutiei", a spus presedintele PSD.
Geoana a mai afirmat ca, paralel cu formularea acestei sesizari, PSD va continua consultarile cu partidele politice in vederea sprijinului fata de demersul de suspendare din functie a actualului presedinte.
Potrivit liderului social-democrat, in cursul saptamanii viitoare partidul ar putea finaliza strangerea de semnaturi, din partea propriilor parlamentari, pentru initierea acestor proceduri.
Conform Constitutiei, demersul de suspendare din functie a presedintelui poate fi initiat la solicitarea unei treimi din numarul total al parlamentarilor, adica 157. Cele doua grupuri parlamentare ale PSD din Camera Deputatilor si Senat numara 150 de parlamentari, social-democratii mai avand nevoie de sapte semnaturi ale unor parlamentari din alte partide pentru a putea initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
In ce priveste votul din Parlament asupra acestui demers, Geoana a reafirmat ca PSD va avea consultari cu toate partidele interesate, in sensul obtinerii unei majoritati calificate, tinand cont ca presedintele poate fi suspendat cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor.
Geoana a mai spus ca suspendarea presedintelui ar fi singura modalitate permisa de Constitutia actuala "prin care Traian Basescu poate fi tras la raspundere si poate da explicatii in fata natiunii".
Conducerea PSD a adoptat si o declaratie politica, in care "condamna maniera iresponsabila in care PD si PNL, presedintele si premierul inteleg sa conduca tara". In acest sens, Geoana a reiterat solicitarea PSD de demisie a premierului si a presedintelui, considerandu-i "vinovati de acest scandal fara proportii in viata politica romaneasca".
De asemenea, PSD a stabilit si formarea unui colectiv pentru redactarea unei motiuni de cenzura, insa nu a dat amanunte despre obiectul acestei eventuale motiuni, spunand doar ca acest demers indreptat impotriva Guvernului se va derula paralel cu actiunea pentru suspendarea presedintelui.
Comitetul Executiv National al PSD a mai decis si promovarea, in Parlament, a unei modificari a Legii referendumului, in sensul ca un referendum sa poata fi declarat valabil in conditiile in care jumatate dintre cei prezenti la urne - si nu dintre cei inscrisi pe listele electorale - sa se pronunte intr-un sens sau altul.