Profesorul universitar a vorbit despre situatia economica internationala si implicatiile acesteia asupra Romaniei.
Masurile anticriza luate saptamana aceasta de oficialii Uniunii Europene sunt benefice si erau necesare, insa nu rezolva problemele de baza, ci doar le amana, este de parere noul prim-vicepresedinte al Partidului Ecologist Roman (PER), Mircea Cosea.
Profesorul universitar a vorbit despre situatia economica actuala si implicatiile acesteia asupra Romaniei, spunand ca pozitia PER fata de problemele economice ale Uniunii Europene este transanta, avand in vedere ca discutiile purtate la nivelul UE au, fara indoiala, un efect asupra economiei Romaniei.
"In primul rand, apreciem eforturile pe care liderii europeni le-au facut la Bruxelles, pentru ca au redus pericolul producerii unui dezastru economic. Insa, aceste masuri nu au nimic de-a face cu esenta fenomenelor care au provocat criza. Aceste fenomene, care incep de la criza burselor, pana la datoriile suverane s.a., sunt bazate pe un model de dezvoltare economica si sociala, caracterizat prin incapacitatea de a duce catre un progres fiscal si la posibilitatea populatiei de a ajunge la un nivel de trai mai bun", a declarat prim-vicepresedintele PER, Mircea Cosea.

Trebuie eliminat consumul prin indatorare

Prim-vicepresedintele PER a subliniat, totodata, necesitatea corijarii masurilor impotriva crizei prin elemente de ecologie, spunand ca masurile luate la Bruxelles erau necesare, dar nu rezolva problema de fond, care a cauzat criza, si anume consumul prin indatorare.
"Masurile pe care noi le asteptam la nivelul Uniunii Europene sunt masuri de natura structurala, care sa aiba in vedere o noua orientare a dezvoltarii, in termeni reali. (...) Regretul nostru este ca, prin aceste masuri si dezbateri, care au loc de atata timp la nivel inalt, nu s-a pus niciodata in prim-plan necesitatea corijarii modelului dezvoltarii prin elemente de ecologie, iar masurile luate, desi erau necesare, nu rezolva problema de fond, care a cauzat criza, si anume consumul prin indatorare", a precizat Mircea Cosea.

Romania nu si-a facut temele cu FMI

Reprezentantul PER a atras atentia asupra faptului ca Romania s-a prezentat la analiza FMI cu temele nefacute, subliniind ca nerespectarea acordului cu FMI atrage neincrederea investitorilor straini, care nu sunt tentati sa investeasca in Romania.
In acest context, Guvernul Romaniei ar trebui sa incerce macar sa respecte obligatiile pe care le are fata de populatie. 2012 ar trebui sa fie anul in care guvernul sa dea populatiei capacitatea sa recupereze o parte din pierderile pe care le-a avut. Mai mult, executivul ar trebui sa continue reducerea cheltuielilor publice neproductive, care sunt la nivelul ministerelor, consiliilor, comitetelor, agentiilor s.a. si sa continue lupta impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei. Nu in ultimul rand, dupa parerea mea, guvernul ar trebui sa ridice la un grad mai mare numarul locurilor de munca, atat prin investitii publice, cat si prin folosirea mai atenta a sistemului public-privat, pentru dezvoltarea infrastructurii, domeniului energetic, agriculturii etc.", a declarat prim-vicepresedintele PER, Mircea Cosea.

PER cere sanctionarea parlamentarilor chiulangii

Intr-o perioada in care majoritatea cetatenilor tremura de frica sa nu isi piarda locul de munca, parlamentarii sfideaza o tara intreaga, prezentandu-se la lucru dupa cum au chef, a subliniat presedintele PER, Danut Pop.
"Dupa cum ati observat in ultima perioada, Senatul Romaniei este blocat, pentru ca domnii parlamentari trag chiulul. Daca erau angajati la o societate privata, cred ca la ora asta aveau desfacute contractele de munca, dar, avand in vedere ca sunt alesi, fac ce vor, iar banii contribuabililor se cheltuiesc doar cum doresc dansii. Angajatorii de drept ai parlamentarilor, romanii, sunt nevoiti sa asiste neputinciosi la toate abuzurile facute de alesi, un abuz fiind si refuzul de a fi prezent in plen si in comisii. Electoratul trebuie sa-i penalizeze pe parlamentarii chiulangii cu ocazia alegerilor din 2012", a declarat presedintele PER, Danut Pop.
Referitor la UDMR, presedintele PER a declarat ca "in ultima perioada s-a depasit limita". "Vad ca se inverseaza notiunea de majoritate si minoritate, adica UDMR dicteaza, iar PDL executa. Cred ca pana la urma o sa ajungem sa fim condusi de minoritati, daca o sa continuam in acelasi ritm", a incheiat Danut Pop.