machiavelli.ro: Procurorii DNA cer Parlamentului declansarea procedurilor pentru urmarirea penala fata de Laszlo Borbely

Procurorii DNA au sesizat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare urmarii penale fata de deputatul Laszlo Borbely, ministru al Mediului si Padurilor, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere, in forma continuata.
In 12 iulie 2011, DNA comunica faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat intr-un dosar de trafic de influenta, in care a fost deja pus sub acuzare consilierul sau, Szepessy Szabolcs.
Intr-un raspuns oficial transmis de DNA la acea data, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii: Ioan Ciocan, asociat unic si administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta. ‘In cursul anului 2011, invinuitul Ioan Ciocan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala ‘Apele Romane‘ (institutie aflata in coordonarea acestui minister), cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie‘, se arata in raspunsul DNA.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, declara atunci ca este nefondat ceea ce se spune in comunicatul DNA iar justitia trebuie lasata sa isi faca datoria. "Ceea ce se spune in comunicatul DNA este nefondat. Alte aspecte nu comentez. Justitia este libera si trebuie lasata sa isi faca treaba. Nu am nici un fel de implicare in aceasta problema", a precizat Laszlo Borbely.
In acest dosar, procurorii anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea le-au audiat pe sotia si pe cuscra ministrului Mediului si au efectuat perchezitii la doua apartamente din Bucuresti care ii apartin omului de afaceri Ioan Ciocan. La cateva zile mai tarziu si Agentia Nationala de Integritate anunta ca a demarat, inca din aprilie 2010, procedura verificarii averii ministrului Mediului, Laszlo Borbely, si a sotiei acestuia.
Tot atunci, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a acuzat, in cadrul unui interviu la TVR, presiunile la care ar fi supusi procurorii in cazul anchetei ce il vizeaza pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Intrebat de reporterul TVR cum comenteaza declaratiile de sustinere la adresa lui Laszlo Borbely facute de premierul Emil Boc, membri ai Guvernului, ai Coalitiei si ai liderilor Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Daniel Morar a raspuns: "Eu nu am vazut in ce ar consta declaratiile de sustinere ale premierului, dar am vazut in ce constau declaratiile de sustinere ale colegilor dansului de partid sau ale altor lideri de partide politice si nu fac decat sa constat ca se repeta lucruri care, in ultima vreme, sau nu neaparat din ultima vreme, se intampla obisnuit - aceste manifestari de solidarizare. Nu ar fi nicio problema pentru procurori sau pentru instrumentarea unui dosar daca s-ar opri aici. Insa aceste forme de solidarizare sunt condimentate cu afirmatii facute in totala necunostinta de cauza si cu acuzatii la adresa institutiei DNA sau a procurorilor. De ce spun ca sunt facute in necunostinta de cauza? Pentru ca aceste personaje care fac acuzatiile nu cunosc nici situatia de fapt, nu cunosc nici situatia juridica si nu cunosc nici normele juridice aplicabile in materie. Fara ca asta sa ii impiedice sa faca acuzatii de genul: DNA este o institutie abuziva, este o institutie care distruge cariere si asa mai departe. Problema se iveste atunci cand aceste acuzatii, acest climat creat in jurul unui dosar pune o presiune pe procuror, in conditiile in care oricum instrumentarea unui asemenea dosar de genul acesta este destul de dificila". Daniel Morar a intarit ca acuza presiunile asupra procurorilor: "Da, le acuz, mai ales ca sunt declaratii inconsistente si, repet, in necunostinta de cauza". AGERPRES