Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu (foto), considera ca in Romania este necesar ca legile sa fie puse in aplicare, insa nu este momentul demararii unei adevarate revolutii iacobine, cu taieri de capete, in domeniul coruptiei.

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, a deschis ieri lucrarile Comisiei Permanente a APCE, care se desfasoara la Bucuresti, pentru prima data dupa primirea tarii noastre ca membru cu drepturi depline in aceasta organizatie europeana. La reuniune au participat din partea Romaniei ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, presedinte al Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.
Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca nu este nevoie ca in Romania sa fie demarata o „revolutie iacobina“, cu taieri de capete, in ceea ce priveste coruptia, pentru ca acest fenomen nu poate fi combatut decat daca sistemul juridic se schimba. El a completat ca, in domeniul combaterii coruptiei, nu Europa trebuie sa actioneze, ci autoritatile romane si populatia Romaniei.
Ministrul Afacerilor Externe a explicat ca succesul reformelor nu inseamna crearea de legi noi, ci punerea in aplicare a celor existente. In acest context, Mihai-Razvan Ungureanu a facut o distinctie clara intre bacsis si coruptia la nivel inalt vecina cu traficul de influenta, subliniind ca legile trebuie aplicate in ambele directii. Combaterea coruptiei la nivel inalt reprezinta in prezent unul dintre motivele care ar putea activa in cursul anului viitor clauza de salvgardare privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si amanarea aderarii cu un an. In privinta traficului de fiinte umane, seful diplomatiei de la Bucuresti i-a asigurat pe parlamentarii europeni ca Romania nu mai este o tara-sursa in domeniu, fenomenul fiind diminuat, iar intr-o perioada scurta de timp va deveni istorie.
Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Externe s-a declarat increzator ca un numar semnificativ de tari vor ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pana in februarie-martie 2006.