Ministrul de Externe, liberalul Mihai Ungureanu, este de parere ca principiul lustratiei trebuie sustinut, dar apreciaza ca legea lustratiei, in forma actuala, are "o doza consistenta de nedreptate morala" si anunta ca va renunta la post daca este adoptata ca atare.

"In ceea ce priveste legea (lustratiei - n.r.), textul ei, se poate discuta foarte mult in ce masura legea este justa, in ce masura evoca mai curand categorii, definitii umane, si nu fapte, in ce masura ea este discriminatorie sau nu, in ce masura nu este pe anumite chestiuni mai severa decat Codul Penal care cauta responsabilitatea pentru cei care au depasit 18 ani etc. (...) Totusi, sunt primul care-si cauta de drum in momentul in care legea lustratiei in forma actuala trece. Dar are o doza consistenta de nedreptate morala, nu doar de inadecvare juridica sau constitutionala", fata de adolescentii care au fost secretari UTC in liceu sau membri supleanti ai CC ai UTC pentru ca au preferat sa invete, a explicat ministrul, intr-un interviu acordat BBC Romania. Ungureanu a adaugat ca, in situatia in care legea va fi adoptata ca atare, el se va "duce acasa", intrucat la 16 ani era membru supleant al Comitetului Central al UTC, cu toate ca la sfarsitul liceului a refuzat sa devina membru PCR.
"De fapt, lucrurile sunt foarte simple si, probabil, cazul meu poate fi multiplicat cu un ordin foarte mare de marimi. Este ceea ce i s-a intamplat unui adolescent care la 14-15 ani e premiantul liceului, care merge la olimpiade nationale si ajunge in loturi largite, care vine inapoi cu premii intai luate la olimpiade nationale si care, intr-un fel, a fost considerat reprezentativ si de propriii colegi, pentru ca functia de secretar UTC la liceu era o functie electiva", a precizat Ungureanu.
Totusi, el isi exprima sustinerea fata de principiul lustratiei, mai ales ca proiectul a fost initiat de colegii sai de partid, Mona Musca, Adrian Cioroianu, Viorel Oancea si Eugen Nicolaescu.

Olteanu vrea legea cat mai curand

In schimb, colegul de partid al lui Mihai Ungureanu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri, la Timisoara, ca doreste ca in cel mult doua luni sa existe o lege a lustratiei. "Speram ca luni (azi - n.r.) colegii nostri de la Senat o vor vota si sper ca intr-o luna, maximum doua, sa avem o lege a lustratiei promulgata de presedinte", a spus Bogdan Olteanu. El a precizat ca introducerea in legea lustratiei a unor "tinte directe" face ca aceasta sa-si piarda justificarea morala si le-a multumit celor care au renuntat la acest gen de "entuziasme legislative".