Aflat ieri la Bruxelles pentru a participa la Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) al Uniunii Europene, ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a adus in atentia UE criza transnistreana. Ministrul Ungureanu le-a inmanat omologilor europeni un non-paper privind viziunea Romaniei asupra solutionarii conflictului transnistrean.

Demersul diplomatiei romanesti legat de criza transnistreana a fost prefatat la sfarsitul saptamanii trecute de o intalnire la Bucuresti a ministrului Mihai-Razvan Ungureanu cu Dmitri Tkaci, ambasador cu insarcinari speciale al Ucrainei pentru problematica transnistreana. Potrivit unui comunicat al MAE, discutiile s-au concentrat asupra evolutiilor privind solutionarea conflictului transnistrean, o problema complexa a securitatii regionale, care necesita o abordare integrata, cu participarea tuturor actorilor interesati.
In acest sens, Romania si Ucraina impartasesc un obiectiv comun, acela de asigurare a securitatii si stabilitatii democratice, precum si de promovare a valorilor europene, international recunoscute, in spatiul de vecinatate, arata sursa citata. „Aceasta prima intalnire se inscrie in seria eforturilor Romaniei de cuplare la demersurile internationale pentru rezolvarea conflictului transnistrean, Ucraina fiind parte a formatului pentagonal de negocieri pentru solutionarea acestui dosar. Vizita ambasadorului ucrainean Dmitri Tkaci in Romania reprezinta o confirmare a noii calitati a dialogului bilateral politico-diplomatic, in conformitate cu deciziile promovate la cel mai inalt nivel de catre presedintii Traian Basescu si Viktor Iuscenko“, precizeaza comunicatul.

Informari la nivel de relatii externe

La sesiunea actuala a CAGRE, seful diplomatiei romane urma sa-i informeze pe partenerii europeni asupra consultarilor pe linia ministerelor afacerilor externe, la nivel de adjunct al ministrului Afacerilor Externe, intre Romania si RP Chineza, care au avut loc la Beijing, la 8 iulie a.c. Sesiunea relatii externe a fost urmata de un dejun de lucru in cadrul caruia s-a discutat asupra evolutiilor din Orientul Mijlociu, Iran, Siria si Liban. Cu acest prilej, ministrul roman al Afacerilor Externe a prezentat omologilor sai, precum si inaltului Reprezentant al UE pentru PESC, Javier Solana, si Reprezentantului Special al UE pentru Orientul Mijlociu, Marc Otte, un raport asupra rezultatelor vizitei efectuate in perioada 1-6 iulie a.c. in Israel si Autoritatea Nationala Palestiniana.