Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu este foarte optimist in privinta Raportului Comisiei Europene privind evolutia Romaniei din punct de vedere juridic. In acest sens, Predoiu a tinut sa precizeze in cadrul audierilor de la Comisia Juridica din Senat ca Ministerul Justitiei nu este singurul vinovat, afimand ca nu este coordonatorul celorlalte institutii.
Catalin Predoiu sustine ca "succesul reformelor in Justitie este conditionat de buna conlucrare a tuturor celor trei puteri ale statului". El considera ca principalele directii in care se poate vorbi despre o evolutie pozitiva sunt proiectele noilor coduri si schimbarile operate in Legea privind Statutul magistratilor, dar si despre greutatile, in primul rand financiare, precum si despre lipsa de personal cu care se confrunta sistemul.
Ministrul Justitiei sustine ca a facut apeluri repetate atat la colegii din Guvern, cat si la liderii politici pentru rezolvarea chestiunilor legate de subfinantare justitiei, insa fara succes. "Apelul meu a ramas fara ecou. L-am repetat de curand. Am asteptat nu atat o reactie formala, cat constientizarea la nivelul intregii clase politice a nevoii de a plasa, in mod real si efectiv, justitia printre prioritatile de interes national", a sustinut ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
El a criticat faptul ca a receptat, in schimb, "declaratii succesive din partea unui membru al Parlamentului care sustine teza vinovatului unic in cazul unui raport negativ". Ministrul Justitiei a vorbit despre posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, precizand ca "o buna aplicare a normelor comunitare in Romania ar trebui sa faca mult mai dificil mecanismul de activare a unei atare clauze".
Catalin Predoiu a dat exemplu mandatul european de arestare, in contextul aplicarii normelor comunitare.
"Este bine cunoscut ca decizia cadru privind mandatul european de arestare este cea mai importanta piesa de acquis in materia cooperarii judiciare in materie penala. Romania a fost evaluata extrem de pozitiv de catre statele Uniunii Europene pentru aplicarea mandatului european de arestare", a precizat ministrul Justitiei. "In acest context, semnalele recente ma determina sa nu fiu foarte optimist. Rezolutia Bundestagului - desi o simpla recomandare - ar putea sa aiba efecte mult mai puternice. Iar intransigenta pe care o promite Comisia la aceasta evaluare nu e deloc straina de alegerile europene", a mai spus Predoiu.