Numai 9 ministri au raspuns favorabil solicitarii Centrului de Resurse Juridice, o organizatie a societatii civile care a cerut tuturor ministrilor sa completeze declaratii de interese cu informatii referitoare la membrii familiilor lor aflati sub incidenta articolului 72 din Legea nr. 161/2003, adica sotul sau sotia si rudele de gradul I.
Centrul de Resurse Juridice a prezentat ieri situatia raspunsurilor la cererile transmise in mai. Astfel, dintre cei 24 de membri ai Cabinetului, au trimis raspunsuri complete doar noua ministri, patru au raspuns incomplet, iar ceilalti unsprezece, inclusiv premierul Calin Popescu-Tariceanu nu au raspuns. Cei noua ministri care au trimis raspunsuri complete sunt: Mihai Razvan Ungureanu, Teodor Atanasiu, Mihai Voicu, Vasile Blaga, Laszlo Borbely, Ionut Popescu, Gheorghe Flutur, Monica Macovei si Cristian David. Cei care au raspuns incomplet sunt: Zsolt Nagy - a trimis doar copia propriei declaratii de interese, Markó Béla - a trimis declaratia sa de avere, precizand ca nu are nici o posibilitate legala sa completeze o declaratie de interese in numele rudelor sale, deoarece ar leza atributele lor exclusive, Ionut Seres - a sustinut in raspunsul transmis ca articolul 72 din Legea nr. 161/2003 nu prevede obligatia depunerii declaratiilor de interese pentru membrii familiei demnitarului, George Copos - a precizat in raspunsul sau ca nu are calitatea de conducator al vreunei autoritati sau institutii publice.

Ce prevede legea!

Articolul 72 din Legea nr. 161/2003 prevede ca “persoana care exercita functia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligat sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic, ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul ori rudele sale de gradul I“.
Directorul executiv al CRJ, Catalina Radulescu, a sustinut insa ca articolul 72 din Legea anticoruptie nu poate fi aplicat daca nu se cunosc conflictele de interese ale sotului/sotiei sau rudelor de gradul I ale demnitarilor si inaltilor functionari. Ea a precizat ca membrii Cabinetului au avut la dispozitie 30 de zile pentru a raspunde la solicitarea transmisa de Centrul de Resurse Juridice.

Tribunalul, singura solutie

CRJ va face sesizari administrative in cazul ministrilor care nu au raspuns sau au trimis raspunsuri incomplete, iar daca membrii Guvernului nu le vor da curs, Centrul de Resurse Juridice ii va actiona in instanta.
CRJ a realizat un studiu similar si anul trecut, trimitand aceleasi cereri membrilor fostului Executiv. Urmare a acestui studiu, CRJ i-a actionat in instanta pe premierul de la acea vreme, Adrian Nastase, si pe fostul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu. Catalina Radulescu a precizat ca hotararile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cele doua cazuri au fost contradictorii, desi aveau acelasi obiect. Astfel, CRJ a avut castig de cauza in procesul cu Bejinariu si a pierdut in cel cu Nastase.

FOTO: Premierul Tariceanu n-a gasit ragaz pentru a-si completa declaratia de interese