Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrii sai au depus ieri juramantul de credinta si s-au instalat in fotoliile rezervate prin votul de investitura dat, marti seara, de Parlamentul Romaniei.

Noul Guvern al Aliantei D.A. a intrat in legalitate deplina. Ieri-dimineata, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a Guvernului, in urma votului de incredere acordat de Parlament. Decretul, care include numele si functia fiecarui membru al Guvernului, a fost publicat in “Monitorul Oficial“ imediat dupa semnarea lui de catre presedinte, in regim de urgenta. Tot ieri-dimineata, intregul Cabinet Tariceanu a depus la Cotroceni juramantul de credinta in fata sefului statului.
La ceremonie au participat si presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Dupa depunerea juramantului de credinta, presedintele Traian Basescu i-a felicitat pe noii membri ai Guvernului. “Incepand de astazi ati dobandit puterea, iar puterea este insotita de responsabilitate, de multe ori chiar mai mare decat puterea“, le-a spus Basescu. El a precizat ca, pana la depunerea juramantului, noii membri ai Guvernului au avut in el un prieten, dar ca, de acum incolo, fiecare se asaza pe pozitia conferita de Constitutie si de popor. “De astazi, nu mai suntem impreuna. De astazi, avem misiuni diferite. De astazi, eu sunt cel care va urmari cu atentie activitatea Guvernului si sunt cel care va va atentiona de fiecare data cand veti iesi din programul asumat. Va asigur ca in institutia prezidentiala veti avea un partener, dar un partener care va fi tot timpul in serviciul celor 22 de milioane de romani“, a afirmat presedintele.
La randul sau, premierul Tariceanu a declarat ca urmeaza o perioada dificila pe care o doreste a fi dedicata reconstructiei Romaniei. El a mai spus ca isi doreste o economie puternica, de care sa nu beneficieze doar o oligarhie. “Multumim pentru increderea acodata si sper sa nu dezamagim poporul roman“, a incheiat Tariceanu. A urmat ciocnirea traditionalei cupe de sampanie si poza de familie.

Predare-primire la Palatul Victoria

Calin Popescu-Tariceanu a plecat, imediat dupa depunerea juramantului de credinta si insotit doar de ofiterii SPP, la Palatul Victoria, unde a preluat fotoliul de prim-ministru. Pe treptele Palatului Victoria el a fost intampinat de fostul premier interimar Eugen Bejinariu, impreuna cu purtatorul de cuvant al fostului Executiv, Despina Neagoe, si cu seful protocolului national, ambasadorul Gheorghe Dinica. Dupa o strangere de mana protocolara pentru camerele de filmat si aparatele de fotografiat, Eugen Bejinariu i-a prezentat noului
premier sala de sedinte a Guvernului, dupa care cei doi oficiali s-au retras in biroul primului-ministru, unde a avut loc semnarea protocolului de predare-primire a functiei. La ceremonie au fost prezenti ministrul de stat Adriean Videanu si ministrul pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Mihai Voicu.