Deputatii UDMR au amenintat ieri ca boicoteaza lucrarile Camerei, inclusiv votarea Codului Fiscal, pentru ca le-a fost respinsa solicitarea de a se dezbate in plen Statutul minoritatilor nationale, chiar daca nu a fost intocmit un raport de catre cele trei comisii sesizate. De altfel, ei s-au retras o perioada scurta de la lucrarile Camerei, dar au revenit in urma negocierilor cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Deputatii au decis ieri sa nu ia in discutia plenului Camerei Statutul minoritatilor nationale, el fiind amanat pentru sesiunea parlamentara din toamna. Proiectul respectiv figura pe ordinea de zi initiala a plenului Camerei pentru aceasta sesiune extraordinara, insa lucrarile din Comisii au fost blocate si nu s-a putut intocmi raportul.
Deputatul UDMR Mar-ton Arpad (foto) a solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului respectiv, chiar si fara raport, invocand intelegerea politica anterioara dintre liderii de grupuri parlamentare. Propunerea sa a fost respinsa cu 78 de voturi "pentru", 76 "impotriva" si 13 abtineri. Drept urmare, grupul UDMR a cerut o pauza de consultari de 15 minute pentru a decide daca deputatii Uniunii mai participa la lucrarile din plen. Arpad a criticat faptul ca grupurile parlamentare, indeosebi cel al PD, nu si-au respectat angajamentul anterior in privinta urgentarii dezbaterii Statutului minoritatilor in cadrul comisiilor, afirmand ca "seriozitatea" acestora s-a redus la "a vota un alineat intr-o zi".
Au revenit tot nemultumiti
Deputatii UDMR au revenit dupa o pauza de consultari de 45 de minute.
Marton Arpad a precizat ca deputatii Uniunii vor fi prezenti in sala de sedinte a Camerei, dar nu vor participa la dezbaterea unor proiecte de pe ordinea de zi, pe care nu le considera prioritati pentru integrarea europeana. Marton Arpad a sustinut ca Legea Statutului minoritatilor "nu poate fi obiect de santaj politic" pentru Uniune si a apreciat ca modul in care a fost dezbatut acest proiect timp de sase luni in comisiile parlamentare reprezinta "o batjocura".
El a aratat ca cele trei comisii care examineaza proiectul de lege ar fi trebuit initial sa elaboreze un raport pana la 16 decembrie 2005, iar dupa sase luni aceste comisii nu au reusit sa adopte decat 17 articole din statut. Marton Arpad a sugerat ca inclusiv problema legata de retragerea trupelor din Irak a fost un subiect de posibil santaj al UDMR.
El a mai spus ca parlamentarii UDMR au avut unele semne de intrebare daca noul Cod fiscal ar reprezenta o prioritate pentru integrarea europeana, dar ele le-au fost spulberate in urma negocierilor cu ministrul Vladescu.
Se lucreaza si in vacanta
In acelasi timp, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa mandateze cele trei comisii care lucreaza la Legea privind Statutul minoritatilor nationale sa-si desfasoare activitatea si in perioada verii. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat ca "s-a luat decizia ca cele trei comisii sa foloseasca perioada verii pentru a definitiva acest proiect legislativ, urmand ca in prima sesiune sa poata intra in plen". Olteanu a precizat ca proiectul de lege va fi dezbatut de deputati in perioada 15-31 august.
"Dupa cum prevede Regulamentul, in perioada verii se poate lucra doar patru zile pe luna. Luna iulie si prima jumatate din august fiind vacanta parlamentara, se vor comasa aceste zile, pentru a doua jumatate a lui august", a mai spus Olteanu.