O banala "verificare de rutina" efectuata in trafic de Politia din Sibiu a fost adusa in atentia reprezentantilor bisericilor europene ca o adevarata amenintare la adresa drepturilor si libertatilor etnicilor maghiari din Transilvania. "Solicitam insistent participantilor responsabili la Conferinta sa intervina intr-un mod hotarit impotriva tuturor discriminarilor, incalcarii drepturilor omului si a normelor europene", scrie episcopul reformat Tõkés László intr-un comunicat de presa.
Episcopul reformat al Eparhiei de pe langa Piatra Craiului nu a avut curajul sa protesteze in fata participantilor la cea de-a III-a Adunare Ecumenica de la Sibiu, asa cum a amenintat in repetate randuri, in schimb a gasit un alt motiv de a atrage atentia reprezentantilor europeni. Tõkés László a transformat o banala "verificare de rutina", efectuata de politia sibiana, intr-o problema de discriminare interetnica si religioasa. "Delegatii oficiali, participanti la cea de-a III-a Adunare Ecumenica, am luat cunostinta cu stupoare de faptul ca cinci tineri reformati din Oradea au fost retinuti de Politia din Sibiu, fiind apoi condusi la sediul politiei fara nicio justificare si retinuti timp de trei ore. Tinerii din Oradea, la cererea Episcopiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, cu stiinta si acordul organizatorilor adunarii, transportau materiale informative spre locul de desfasurare a evenimentelor", se arata intr-un comunicat de presa emis de Eparhia lui Tõkés László.
Oamenii episcopului sustin ca Nagy József Barna, Szabó Attila, Szûcs Orsolya, Kriza Tamás si Ambrus Sándor au fost opriti, la intrarea in orasul Sibiu, de trei masini ale politiei, "le-au fost solicitate actele de identitate si grupul a fost condus fara explicatii la sediul politiei judetene".
Mai mult chiar, in timpul audierilor, "Tichindelean Ovidiu si Vlad Ionel, ofiteri de politie in haine civile, i-au acuzat pe tinerii retinuti ca desfasoara activitati de comert ilicit cu efecte bisericesti, mai tarziu acuzand conducatorul auto al grupului de transport ilegal de persoane", se precizeaza in comunicatul de presa al Eparhiei Reformate.
"Discriminare" marca To´´kés
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu, Luciana Baltes, s-a declarat socata de afirmatiile episcopului reformat din Oradea. "N-a avut loc nicio retinere. A fost, pur si simplu, o verificare de rutina a Politiei Rutiere, impreuna cu ARR. Ieri-dimineata (miercuri n.r.), a avut loc o actiune de verificare a activitatii de transport marfuri si persoane pe arterele de circulatie din oras, in cadrul careia a fost oprita si o masina cu numar de Bihor. Soferului i s-a cerut licenta si foaia de parcurs si, pentru ca nu le avea, a fost invitat la sediul Politiei pentru intocmirea procesului-verbal. Nimeni n-a avut nimic cu pasagerii. Ceea ce spune domnul Tõkés e o mare aberatie", ne-a declarat purtatorul de cuvant al IJP Sibiu. Insa "marea aberatie" a fost adusa la cunostinta reprezentantilor bisericilor europene, carora episcopul Tõkés le-a cerut sa intervina si sa puna capat "discriminarilor" la care sunt supusi maghiarii din Romania. "Consideram ca este inadmisibil ca autoritatile, motivand cu argumente neconforme cu realitatea, sa ingradeasca ilegal tinerii reformati in exercitarea drepturilor lor la libertatea personala. Acest fapt a indignat reprezentantii bisericilor din Elvetia, Olanda, Germania si Austria. Pentru punerea in libertate a tinerilor au intervenit si organizatorii Conferintei Bisericilor Europene. Facand abstractie de acest caz iesit din comun, am constatat ca participantii maghiari au fost tratati defavorizant, intr-un mod jignitor in mai multe randuri. In opinia noastra, aceste fapte umbresc acest eveniment, al carui scop este crearea si exercitarea solidaritatii, a pacii si intelegerii intre confesiunile si popoarele Europei", sustine episcopul-candidat la Parlamentul European.
Conflict cu orice pret
Apetitul episcopului de a crea conflicte si de a atrage atentia asupra temei sale preferate din campania europarlamentara - "discriminarea interetnica", rezulta din insasi comunicatele Eparhiei Reformate. Inainte de oprirea, intamplatoare, in trafic a celor cinci tineri reformati, Tõkés apucase sa lanseze o alta acuzatie la adresa autoritatilor din Sibiu. Sub pretextul ca i s-a pus in vedere "ca, in cazul in care printr-un mars de protest ar 'boicota' Adunarea Ecumenica ce se desfasoara in oras, va suporta rigorile legii", episcopul se pregatea sa inmaneze reprezentantilor europeni un text cu urmatorul continut. "Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului isi exprima protestul fata de amenintarile fara fond ale unitatii din Sibiu a Ministerului de Interne si ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu. Acestea se aliniaza amenintarilor Partidului Romania Mare si demersurilor de intimidare ascunse sub forme juridice ale Bisericii Ortodoxe Romane indreptate impotriva episcopului László Tõkés si a colaboratorilor sai", se arata in primul comunicat de presa, anulat ulterior de cel cu "discriminarea" tinerilor opriti la o verificare de rutina.