Social-democratii au solicitat ieri CNSAS sa verifice "de urgenta" dosarul ministrului Educatiei, democratul Mihail Hardau. Pe de alta parte, desi ministrul Educatiei a negat ca ar fi colaborat cu fosta Securitate, si o parte dintre sindicalistii din invatamant au cerut verificarea lui Hardau de catre Colegiul CNSAS.

Secretarul executiv al PSD, Ana Birchall, a cerut ieri CNSAS sa verifice in regim de urgenta dosarul pe care ministrul Educatiei, Mihai Hardau, l-a avut la fosta Securitate, pe motiv ca acuzatiile de colaborare cu Securitatea pe care i le-a adus rectorul Universitatii Tehnice Iasi, Nicolae Badea, "sunt foarte grave". Ea a subliniat ca presedintele PD, Emil Boc, are "datoria morala" sa ceara CNSAS date despre relatia ministrului cu fosta Securitate. "Daca colaborarea se va dovedi reala, ministrul Hardau trebuie dat afara din Guvern si din PD, asa cum a promis presedintele PD", a spus Birchall. Secretarul executiv al PSD a adaugat ca "este inacceptabil ca in primul an scolar pe care il vom avea in calitate de membri UE, destinele educatiei romanesti sa fie conduse de un 'ministru-accident', asupra caruia planeaza banuiala ca a fost colaborator al Securitatii".
Hardau neaga ca ar fi colaborat cu Securitatea
La randul sau, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat pentru Realitatea TV ca acuzatia rectorului Nicolae Badea, conform careia ministrul Educatiei ar fi colaborat cu Securitatea, este o "gaselnita". Hardau i-a recomandat lui Badea "sa se ciupeasca si sa-si revina". El a spus ca Securitatea a incercat sa il racoleze timp de sase lui pentru a deveni spion extern. "Le-am spus ca nu-mi schimb meseria", a precizat ministrul. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mircea Muresan, a afirmat ca ministrul Mihail Hardau nu a semnat niciun document de colaborare cu fosta Securitate. "Nu a fost nicio conditie in acele vremuri ca directorii caminelor studentesti sa semneze vreo intelegere in vederea colaborarii cu Securitatea", a explicat Muresan.
Sindicatele sunt pro si contra
Secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat pentru NewsIn ca ministrul Educatiei este primul pe lista pe care a depus-o la CNSAS spre verificare, urmat fiind de secretarii de stat, inspectorii scolari generali si adjunctii. Mai mult, Ciosu a spus ca "ministrul Educatiei are niste porniri si un comportament ce par a fi generate de o scoala facuta inainte de '89". La randul sau, presedintele FEN, Catalin Croitoru, si-a exprimat speranta ca "aceasta campanie initiata de mai multe organizatii sa aiba rezultatele scontate", adica sa permita eliminarea din sistem a persoanelor care, "pe vremea comunismului, si-au turnat colegii". Pe de alta parte, conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatiei Sindicale "Spiru Haret" au declarat ca nu vor inainta liste cu numele persoanelor din invatamant suspectate ca ar fi colaborat cu Securitatea, pe motiv ca ceea ce se intampla acum este "o campanie exagerata, o intoxicare voita a populatiei".