In raport cu viata unui om, democratia e un mare rahat: inainteaza ca un zombie caruia i-ai mai si legat sireturile, acorda un timp incredibil oricarui cretin care reuseste prin minciuna si impostura sa convinga la vot, incleiaza in proceduri greoaie orice idee care te-ar arunca institutional cu ani buni inainte.
Singura bucurie o vor avea nepotii nepotilor nostri peste ani cind vor privi cu duiosie, dar dumiriti, la inaintasii lor: cei care au crezut ca prostii ca interesul general facea si altceva decit sa duca tava cu cafele pe incilcitele coridoare birocratice de la Bruxelles sau ca regimul Putin omora sute de jurnalisti sub ochii Europei, orbi, cica, din cu totul alte motive decit gazul ieftin venit din Est. Vor fi, probabil, vremurile in care, nepotii doamnei Udrea vor recunoaste vinovati ca nici nepotii lor nu vor trebui sa mai munceasca. Hop-asa, hai inapoi in prezent!
La Bruxelles obtuzitatea e imbracata impecabil, poarta Hublot la mina si maninca in cele mai bune restaurante. Asa imi imaginez din moment ce peste 4 mii de functionari europeni au salarii mai mari decit ai doamnei Merkel.
Traian Basescu s-a intors de acolo cu cel mai bun exemplu al ingustimii europene. "Am avut o discutie cu presedintele Barroso si o sa rog premierul sa tina cont; presedintele Barroso s-a oferit sa transfere de la Comisie un numar suficient de mare de oameni care sa lucreze in toate structurile de absorbtie a fondurilor, in asa fel incit Romania sa recupereze rapid". Si-acum, sa reformulez: sa spui asta e ca si cum i-ai da unuia o bicicleta fara lant si abia dupa cinci ani, timp in care l-ai privit cum isi beleste genunchii si isi sparge botul incercind sa mearga pe ea, vii cu o idee geniala: Hai sa-i dau si lantul!
Din moment ce-i dai unei tari niste bani tocmai ca sa-i foloseasca pentru a te ajunge din urma ca dezvoltare, din moment ce tu stii foarte bine cum trebuie folositi si accesati acei bani, ma intreb: de ce nu o ajuti? Mai exact, de ce nu ai ajutat-o pina acum? De ce lasi pe mina unui capital uman neinstruit atragerea de bani tocmai pentru instruirea sa (cum era cazul cu POSDRU)? De ce preferi sa-i suspenzi liniile de finantare, cum s-a intimplat tot cu POSDRU, pentru ca nu a stiut, nu a vrut, sau a fost corupt, cind tu ai fi putut de la inceput sa faci toate aceste lucruri ca la carte?
Daca amesteci in prostia asta citeva kilograme de inteligenta, tot prostie pura ar ramine.
De ce nu s-o fi intimplat mai devreme ce spune presedintele ca a discutat cu Barroso? Poate pentru ca democratia europeana e inertiala, poate pentru ca ai nevoie de zeci de mii de aprobari ca sa tragi un pirt, poate ca ideile, chair si cele mai banale, cum este cea de fata, se nasc mai greu decit tripletii, poate pentru ca e batrina si surda. Si poate pentru ca politicenii nostri trimisi acolo sint unii tucalari, altii alti tucalari, cam toti niste incompetenti.

Nota: Despre aceasta idee a domnului Basescu si-a domnului Barroso am scris in octombrie anul trecut: "De ce unui handicapat sa-i mai intepi si rotile de la carut?"