Iulian Badea (foto) publica in Cronica Romana articolul "Adversarii de fatada ai migratiei politice", pe care il puteti citi in continuare.
'Liderii Opozitiei se dau adversarii migratiei politice, ai traseismului cu sens unic catre Putere. O dezertare din PNL sau PSD este inacceptabila, reprezentand, in opinia acestora, o tradare a cetatenilor. Un alt punct de vedere il au, insa, Ponta si Antonescu cand vreun nemultumit din arcul Puterii, uitat la "imparteala cascavalului", vine spre Opozitie si se declara sustinator infocat al motiunii de cenzura. In acest caz nu mai este vorba de migratie politica, ci "de o dovada graitoare a respectarii electoratului". Ce conteaza ca, spre exemplu, unul dintre cei care vor vota motiunea si care urmeaza sa paraseasca in aceste zile barca guvernarii este nemultumit ca ginerele sau nu a ajuns subprefect, asa cum i s-a promis, iar doua contracte banoase din judetul in care a fost ales, care de altfel i se promisesera, i-au fost suflate de sub nas de un coleg mult mai descurcaret? Si din acest motiv, Opozitia nu reuseste sa se constituie intr-o alternativa credibila. Traseismul politic este nociv si ar trebui condamnat, indiferent de care parte a baricadei politice te afli, domnilor Ponta si Antonescu! Din pacate, recompensarea tradarii face parte, de peste 20 de ani, din peisajul politicii postdecembriste. Mai mult, recenta numire a unui migrator din PDL in functia de vicepresedinte al unei filiale PSD arata, in modul cel mai elocvent, ca intre Putere si Opozitie nu exista nicio diferenta. Ambele vizeaza obsesiv guvernarea, incapabile fiind sa vada mai departe de propriile interese si ambitii de partid.
In tot acest timp, situatia economica si sociala a anului 2010 se deterioreaza accentuat. Economia continua sa piarda teren in confruntarea cu criza. Nivelul de trai a scazut pana la cote alarmante. Sistemul sanitar se afla in pragul colapsului din cauza unei subfinantari cronice. Nu mai exista, astfel, bani pentru salarii si medicamente. In Educatie, situatia este la fel de sumbra. Sute de scoli au fost inchise, cadrele didactice sunt umilite si dispretuite, in timp ce guvernantii vor sa bage pe gatul sistemului o reforma rupta de orice realitate. Sistemul judiciar se afla in fata unei greve generale, in timp ce Camera Deputatilor este blocata de orgolii si interese de partid. Pensionarii se afla in pragul disperarii, vulnerabili in fata recesiunii. Disponibilizarile continua pe banda rulanta. Mediul privat este asfixiat sistematic de aceasta gasca politica ce refuza sa inteleaga ca directia in care se indreapta Romania este una gresita.
Si ca batista sa fie pusa definitiv pe tambal, unii parlamentari ai Puterii vorbesc de necesitatea unui nou inceput. De faptul ca Boc ar trebui sa renunte la functie, pentru a lasa locul altui premier, evident tot din Modrogan. Populatia trebuie sa vada o schimbare, chiar daca aceasta va exista doar formal. Despre ce nou inceput poate fi insa vorba cu Basescu la Cotroceni, cu un premier la fel de obedient si incompetent ca Boc, cu aceeasi majoritate conjuncturala si avida de Putere, cu un numar urias de ministri care se vor regasi indiscutabil si in viitorul Cabinet? Personal, nu cred ca motiunea de cenzura va trece. Cu toate acestea, nu este categoric exclus sa se ia in calcul varianta unui nou premier. Poate ca decidentii de astazi considera ca romanii au nevoie de un tap ispasitor si ca, astfel, nemultumirile acestora se vor diminua. Pentru ca, in aceste conditii, Opozitia va trebui sa isi reduca intensitatea acuzelor din simplul motiv ca un nou guvern, chiar cu Udrea, Baconschi, Predoiu si alti ministri in cadrul sau, va avea nevoie de o perioada de gratie. Nu poti sa ataci un guvern, oricat de incompetent ar fi, inca din prima zi a preluarii mandatului.
Cu toate acestea, am dubii ca Basescu mai are vreun contact cu realitatea Romaniei anului 2010. Ba mai mult, recentele afirmatii potrivit carora nu are niciun motiv sa il schimbe pe Boc din fruntea guvernului arata ca Romania va avea de infruntat o iarna grea. O iarna care risca sa introieneasca Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. Pentru ca populatia este singura capabila sa rastoarne acest regim al dezbinarii si al abuzurilor generalizate. Restul sunt doar iluzii politice care traverseaza cu o viteza din ce in ce mai mare Romania acestor zile. O Romanie a disperarii si a austeritatii fara de sfarsit. '