Biletul transmis de Calin Popescu-Tariceanu lui Traian Basescu nu are consecinte juridice, iar declaratia sefului statului are raspunsul juridic in motivarea diplomatica a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) emisa in cazul telefonului dat de premier, in mai 2005, procurorului general de atunci, Ilie Botos.
Biletul transmis ar fi putut avea consecinte juridice doar in cazul in care Traian Basescu ar fi dat curs sugestiei lui Tariceanu si ar fi obtinut un folos pentru alta alta persoana. Astfel, cazul s-ar fi putut incadra la infractiunea de trafic de influenta, potrivit articolului 257 din Codul Penal.
Criza politica provocata de bilet a ramas in acelasi stadiu cu cel asemanator al telefonului dat de Calin Popescu-Tariceanu fostului procuror general Ilie Botos, tot privindu-l pe omul de afaceri Dinu Patriciu, demers ramas fara rezultat in justitie. "Telefonul dat de premierul Calin Popescu-Tariceanu procurorului general Ilie Botos nu a adus atingere independentei procurorilor care fac cercetari in cazul Rompetrol, insa seful Ministerului Public trebuia sa informeze Consiliul Superior al Magistraturii despre convorbirea cu seful Executivului", se arata in motivarea Inspectiei judiciare a Consiliului din 29 noiembrie 2005. Dupa un an si jumatate de la telefonul Tariceanu-Botos-Basescu, acelasi fost consilier prezidential Elena Udrea provoaca un alt scandal, declarand, intr-o emisiune televizata, ca si-a amintit ca, in perioada in care ea era consilier la Cotroceni, sef al Cancelariei prezidentiale, Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu "o scrisoare in care ii cerea sa intervina la Parchetul General pentru Dinu Patriciu".
Potrivit legii, presedintele Romaniei si prim-ministrul sunt abilitati sa solicite Ministerului Public direct sau prin intermediul ministrului Justitiei informari privind starea infractionalitatii, masurile luate privind combaterea fenomenului infractional, inclusiv coruptia si criminalitatea economico-financiara, fiindu-le interzisa insa interventia in solutionarea vreunei cauze sau imixtiunea in derularea urmarii penale
In consecinta, biletul nu a produs consecinte juridice si nici nu va produce, ci doar dispute politice. El indica insa cangrena sistemului politic si juridic din Romania.
Acest bilet poate avea, pe de alta parte, si o alta conotatie, cea de santaj, care, potrivit Codului Penal, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. (D.P.)