Primaria Craiova organizeaza incepand de astazi si pana vineri examen pentru obtinerea atestatului de administrator de imobil. La concurs s-au inscris 46 de persoane interesate sa obtina aceasta calitate, dupa ce au frecventat cursuri de specialitate in domeniu. "In urma selectiei dosarelor depuse in vederea participarii la examenul organizat intre 9 si 11 noiembrie, de Primaria Craiova pentru atestarea persoanelor fizice in vederea indeplinirii functiei de administrator de imobil, comisia de concurs a admis 46 de persoane care pot intra in concurs", a precizat Carmen Licu, purtatorul de cuvant al Primariei Craiova.
In Craiova, sunt deja 417 persoane care detin un astfel de atestat si care practica aceasta meserie, cele mai multe in cadrul unei asociatii de proprietari si mai nou in cadrul unei firme.
Meseria de administrator de bloc atrage tot mai multe persoane, fiindca este una din putinele meserii care nu au fost lovite de criza, iar daca angajatul isi vede de treaba nu risca sa-si piarda locul de munca. Acum nu se mai merge pe ideea ca oricine poate sa gospodareasca niste imobile, tot mai multe persoane care practica aceasta meserie au studii superioare. Totusi, atribuțiile unei persoane care se ocupa cu gospodarirea unor imobile nu se reduc doar la administrare, aceasta trebuie sa cunoasca ultimele noutati legislative de contabilitate, legislatia muncii, fiscalitate si legislatie locativa.
Trei sarcini majore ii revin unui administrator: in primul rand administrarea tehnica a imobilului, sa se ocupe de activitatea de contabilitate simpla si incasarea banilor. Sunt atributii care pot fi cumulate, in functie de volumul de munca, adica de marimea asociatiei de proprietari. Una este sa gestionezi o asociatie cu cateva zeci de scari si alta o asociatie cu cinci scari de bloc. Un astfel de responsabil cu administrarea de imobile trebuie sa fie o persoana care cunoaste suficient de bine proprietarii, sa le inteleaga problemele. Sa gaseasca solutii legale si obiective in rezolvarea oricarei situatii legate de activitatea de administrare a unui imobil, sa stie sa comunice cu oamenii, sa aiba rabdare si sa fie calm. "Este foarte mult de munca. Te lovesti de tot felul de probleme si te confrunti cu tot felul de oameni si pentru toti trebuie sa gasesti o rezolvare, uneori destul de repede, spre exemplu in cazul unei inundatii. Trebuie sa fii disponibil la orice ora, pentru ca proprietarii te pot suna si noaptea daca este o avarie. Dar daca iti faci treaba cu seriozitate, nu ai probleme", este parerea administratorului care practica aceasta meserie de 12 ani la Asociatia nr. 101 Calea Bucuresti, Daniela Stancu. Veniturile unui administrator nu sunt nici ele de trecut cu vederea. Un administrator poate castiga intre 200 si 1.500 de lei pe luna, in functie de program, si poate sa fie angajat de mai multe asociatii.