Inpolitics informeaza: SUA ii arata pisica lui Basescu? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
O declaratie a ambasadorului SUA la Bucuresti, facuta chiar de ziua Americii, merita ceva mai multa atentie decat a primit din partea presei, pentru ca ar putea avea dedesubturi profunde. E vorba de omagiul fara precedent adus unui politician roman activ, si inca unul de opozitie, Mircea Geoana.
In discursul oficial rostit la receptia de 4 iulie, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat textual: "Ii urez bun venit si domnului Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, un bun prieten al meu si cel mai bun prieten pe care SUA il au in Romania".
Pentru cititorii mai putin avizati, sa o spunem pe sleau: orice politician roman si-ar da o mana si un picior pentru a primi asemenea vorbe, si inca intr-un discurs oficial, din partea reprezentantului celei mai mari puteri a lumii.
Declaratia lui Gitenstein a fost facuta la o receptie de la care Basescu a lipsit, conform obiceiului din ultimii ani, si la care premierul Boc, de fata, a primit un elogiu mult mai retinut, in calitate de "ferm sustinator al reformei".
Diferenta dintre cele doua aprecieri ar putea fi urmatoarea: "Reformistul Boc e util tarii voastre", in timp ce "Prietenul Geoana ne e util noua".
De ce ar face reprezentantul lui Obama asemenea referire intr-un discurs oficial, de ziua SUA?
Nu stim cu precizie, va trebui sa asteptam stenogramele Wikileaks de peste 20 de ani.
O ipoteza ar fi, insa, aceea ca SUA ii arata pisica lui Basescu. Si inca zdravan.
Intr-un interviu dat "Adevarului", in aceeasi zi, Gitenstein transmite si un alt mesaj, de data asta mai mult decat taios: companiile americane sunt profund defavorizate in Romania in raport cu cele europene pentru ca, spre deosebire de acestea, nu concep sa dea mita oficialilor romani pentru a obtine contracte.
"Acest lucru s-a intamplat aici in cazul reprezentantilor anumitor companii. Vreau ca firmele din SUA sa beneficieze de aceleasi conditii ca cele europene, vreau sa vina aici sa investeasca. Daca nu exista un mecanism legal in vigoare care elimina coruptia, se submineaza abilitatea mea de a convinge investitorii sa vina (...) Dar sunt si mai ingrijorati de faptul ca au sentimentul ca pierd anumite licitatii si competitii in favoarea altor companii care se angajeaza in acest tip de activitati. Si cea mai buna modalitate de a rezolva problema asta este a le da politistilor si procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a pune capat acestui tip de comportament".
Daca Gitenstein vorbeste la timpul prezent despre oficiali romani care iau spaga defavorizand firmele americane, e clar un mesaj de amenintare la adresa regimului de la Bucuresti.
Bine, dar Basescu este omul de care americanii au nevoie pentru a implementa scutul anti-racheta in coasta Rusiei, cum e posibil sa se dezica de el?, se vor intreba, pe buna dreptate, unii observatori.
Raspunsul e simplu: e posibil, aratand ca in umbra lui Basescu exista un inlocuitor perfect, in caz de nevoie, in persoana lui Geoana. Avand alternativa la indemana, SUA isi pot permite, deci, sa arunce sageti spre aliatul lor oficial de la Cotroceni, in virtutea vorbei din batrani ca cimitirele sunt pline cu oameni de neinlocuit.
Un asemenea "prieten" de exceptie al SUA poate fi o solutie americana pentru alegerile din 2014, in contrapondere la candidatul pe care il va desemna drept succesor Basescu. La fel de bine, insa, poate fi solutia pentru cazul suspendarii actualului presedinte de catre opozitie; nu e imposibil ca Gitenstein sa fi dat de inteles ca SUA nu au o problema cu o Romanie condusa interimar de Geoana, chiar si intr-o perioada in care scutul anti-racheta intra in linie dreapta.
Daca, pe de alta parte, Basescu ia in calcul sa arate americanilor ca a inteles perfect mesajul ce i-a fost trimis, in mod cert vom avea o toamna cu arestari grele (vezi sublinierea de mai sus). Si nu din randul opozitiei.