Virusul gripei aviare a facut ocolul tarii si, dupa cum spune Ministrul Sanatatii, Gheorghe Flutur, chiar daca focarele din acest moment vor fi inchise, din toamna vor aparea iarasi probleme. Urmarile virusului ucigas au lasat mii de locuitori fara pasari si fara speranta de a mai putea avea cel putin atatia pui ca si pana acum in gospodarii. Sa nu mai spunem ca pentru cei mai multi, carnea de pasare reprezenta principalul aliment. In orasul de la malul Marii Negre, cei doi pescarusi gasiti morti pe strada Ion Roata din Constanta ridica probleme de "deranj in miez de noapte, dupa terminarea programului de lucru" al purtatorului de cuvant al DSV Constanta. Iar lipsa masinilor din dotarea DSV-ului i-a determinat pe reprezentantii DSV Constanta sa transmita reporterilor "Replica" sa adune pescarusii morti si sa ii duca la sediul Directiei... in punga. Cu alte cuvinte, institutia condusa de directorul Grigore Mertoiu se tine de glume si basme pe seama cetatenilor si a spiritului civic manifestat de noi, care am atentionat prompt autoritatile, in plina criza aviara. Cotidianul "Replica" relata in numarul de ieri, 31 mai a.c., despre existenta a doi pescarusi morti pe strada Ion Roata din Constanta, in zona Piata Brick. Autoritatile din judet au demonstrat si de aceasta data faptul ca programul de la locul de munca estre program si toate sesizarile se fac "ca la carte", iar minciuna a iesit la suprafata si nimic nu se face cum scrie la carte... Se pare, insa, ca domnii de la DSV nu au auzit despre lucruri neprevazute, care se pot intampla si in miez de noapte. Chiar si la ora 3... pot fi gasite "ciori moarte de strada". Deranjat de faptul ca a fost anuntat de reporterul "Replica" dupa terminarea programului, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare Constanta a declarat urmatoarele: "Sunt foarte deranjat pentru ca era o ora tarzie si in plus acest lucru s-a intamplat dupa terminarea programului de lucru. Trebuie respectate niste reguli in ceea ce priveste sesizarea unui astfel de caz, iar dumneavoastra nu ati sunat unde trebuie si m-ati deranjat pe mine". Poate, domnule director, dar in situatii de genul acesta noi ne gandim la siguranta, la sanatatea cetateanului, asa cum ar fi trebuit sa o faceti si dvs. Si, chiar daca pescarusii morti nu ar fi iesit pozitiv la test, ideea este ca oricum trebuia sa existe viteza si disponibilitate de reactie. H5N1 este un virus extrem de periculos - in cazul in care DSV Constanta nu stia.

Gheorghe Dinca: "Sunt director, nu muratura!"

In cursul zilei de ieri, 31 mai a.c., in jurul orelor 10.00, contactat de reporterii "Replica", Gheorghe Dinca, purtatorul de cuvant al DSV Constanta, ne-a informat ca cei doi pescarusi au fost deja luati de la locul unde au fost gasiti inca de la primele ore ale diminetii. "Pescarusii au fost ridicati de pe strada Ion Roata inca de la primele ore ale diminetii, dar sa stiti ca nu asa se procedeaza, iar noi nu suntem obligati sa raspundem reclamatiilor care vin de oriunde", a declarat Gheorghe Dinca. "Eu nu sunt telefonul care primeste reclamatiile. Sunt director, nu muratura", a mai precizat Gheorghe Dinca, facandu-ne in acelasi timp atenti ca functia conteaza mai mult decat siguranta pe care trebuie s-o aiba cetateanul. Acelasi Dinca a fost cel care ne-a trimis la DSV sa vorbim cu dr. Dragomir, cel care se ocupa de cazul pescarusilor. Si... surpriza! Dr. Dragomir isi luase 3 zile libere... de care directorul adjunct Dinca habar nu avea, iar cand i s-a spus de faptul ca nu stia de acest lucru, acesta a amenintat ca inchide telefonul: "Acum, dumneavoastra ce faceti, ma luati la intrebari? Ca as putea sa va inchid telefonul...".

Emilia Valeanu: "Daca ati gasit pescarusi morti, de ce nu i-ati pus intr-o punga sa-i aduceti la noi!?"

Intr-un final, am obtinut un alt nume de medic din cadrul DSV, care ar putea sa ne ofere informatii despre... vestitii pescarusi - dr. Emilia Valeanu. Aceasta ne-a spus clar: "Acum cinci minute au fost adusi doi pescarusi si va rog sa sunati dupa o jumatate de ora, pentru a-i putea testa". Acesta se intampla in jurul orei 11.30, in conditiile in care Gheorghe Dinca deja ne informase despre aducerea acestora inca de la primele ore ale diminetii pentru a fi testati. Dupa jumatate de ora, dr. Emilia Valeanu ne-a explicat ca are 3 pescarusi morti, care la test au iesit negativ, dar care provin de pe strada Sefan cel mare din fata Bancii Ion Tiriac din Constanta -doi dintre ei si unul de langa Judecatoria Constanta. Deci nici unul de pe strada Ion Roata. "Nu am primit nici o sesizare scrisa din partea dumneavoastra, astfel incat nu avem date, iar pescarusii nu au fost adusi la noi. Daca tot ati gasit pescarusi morti, de ce nu i-ati pus intr-o punga sa ii aduceti la noi? Noi nu avem masini pentru a merge la toate telefoanele care reclama cate ceva. DSV nu raspunde tuturor reclamatiilor pentru ca am fost la multe alarme false", a declarat Emilia Valeanu. Contactati telefonic, reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale s-au aratat depasiti de situatie. "Ma depaseste... Nu pot sa comentez aceasta situatie, pot doar sa va spun ca cei de la DSV Constanta trebuiau sa rezolve aceasta problema", a declarat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii. Acesta a parut socat de intreaga poveste, declarand ca cei de la DSV Constanta ar fi trebuit sa raspunda prompt semnalului pe care l-au primit in legatura cu pescarusii morti. Nu de alta, dar nu se stie niciodata unde zace aviara... Intreaga poveste a mers mai departe... Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a declarat ca: "Am luat legatura cu directorul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, Grigore Mertoiu, caruia i-am comunicat sa ia legatura cu dumneavoastra si sa lamureasca aceasta situatie neplacuta referitor la cele aparute". Insa, pana la inchiderea editiei, directorul DSV, Grigore Mertoiu, nu a binevoit sa comunice normal si coerent cu "Replica", nici sa clarifice de ce lucratorii DSV nu s-au deplasat si pe strada Ion Roata. Vom reveni.