Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat joi ca se doreste ca procesul de negociere a reducerii prezentei militare in Irak sa inceapa cat mai curand si s-a aratat increzator ca acest proces va incepe in maximum doi ani.
Potrivit acestuia, Romania isi va aduce in continuare contributia pentru asigurarea stabilitatii in lume, dar se doreste demararea rapida a unui proces de reducere a prezentei militare romanesti in Irak "Problema noastra este, evident, aceea de a contribui la asigurarea stabilitatii in lume, nu numai prin trimiterea de forte militare, dar si prin implicarea in efortul de reconstructie a acestor tari, fie ca e vorba de Afganistan, fie ca e vorba de Irak. Nu suntem, insa, singuri. Suntem impreuna cu aliatii nostri si, asa cum noi contam pe ei in teatrele de operatii, inclusiv in Afganistan, asa si ei conteaza pe noi. Dorim sa inceapa cat mai rapid un proces de negociere pentru reducerea prezentei militare in Irak", a afirmat ministrul Apararii.
Teodor Melescanu a adaugat ca perspectivele sunt foarte bune si si-a exprimat increderea ca, "la un orizont de timp de unul-doi ani", acest proces va incepe pe masura ce si armata irakiana si fortele de securitate irakiene preiau tot mai mult din sarcinile directe de asigurare a securitatii pe care, la momentul acesta, le fac militarii din coalitia multinationala sau din misiunile sub egida NATO sau ONU.