Blogul Roxanei Iordache: POZITIA REPREZENTANTILOR MEDICILOR SI AI MAGISTRATILOR FATA DE REGIMUL REPRESIV BASESCU

UNIUNEA NATIONALA A JUDECATORILOR DIN ROMANIA:

"Consideram ca este de datoria noastra, ca asociatie profesionala, sa explicam care este rolul judecatorului in societate, la fel cum este de datoria Presedintiei sa se informeze in mod corect si complet inainte de a face afirmatii extrem de grave, de natura a afecta increderea cetatenilor in sistemul de justitie si prin care judecatorii sunt indemnati sa incalce valori fundamentale ale sistemului judiciar".

ASOCIATIA MAGISTRATILOR DIN ROMANIA:

"Intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata, ingenunchiata, in care legile se fac de pe azi pe maine si se modifica chiar inainte de a intra in vigoare, in care serviciile secrete isi maresc bugetul, iar pentru justitie nu se gaseste nici macar maruntis, in care reformele exista doar in vorbe si prestatii televizate, un presedinte, intr-un ton dictatorial, isi poate permite sa cheme la ordine judecatorii, sa-i infrunte ostil, amenintator, sa-i blameze si sa-i terfeleasca in piata publica din postura parintelui natiunii caruia i se recunoaste dreptul de a-si stigmatiza, la stalpul infamiei, oamenii legii. Aceasta este Romania. Statul de drept, preceptele democratiei, independenta justitiei sunt persiflate in mod autoritar.
Ce nu aminteste presedintele este ca statul, la randul lui, este supus legilor, normelor constitutionale. Ca statul, prin reprezentantii lui, nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat, ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, ca nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit.
Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii.
Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale."

COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA:

Colegiul Medicilor din Romania(CMR) a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicita declansarea inspectiei judiciare impotriva activitatilor dispuse, respectiv intreprinse de Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si a procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Bucuresti, implicati in efectuarea unor acte de urmarire penala intreprinse fata de medicul Serban Bradisteanu si a altor medici din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca:
In opinia noastra, actiunea declansata de catre organele de procuratura este o actiune in forta cu o mediatizare nepermisa la acest moment al investigatiilor si de natura a afecta pe de o parte imaginea corpului medical, iar pe de alta parte, independenta profesionala a medicului si increderea pacientului in medicul curant. Procedandu-se astfel, organele de investigatie impun intregului corp medical o atitudine nelegala si neconforma cu statutul si rolul medicului in societate. Intreaga actiune in forta si intens mediatizata nu face altceva decat sa transmita intregului corp medical ca, ori de cate ori, actul medical va afecta intr-un fel sau altul interesul social asa cum este acesta vazut si inteles de organele de urmarire penala, medicul respectiv este susceptibil de a da socoteala, de a face obiectul anchetelor penale si supus oprobiului public sub diverse acuzatii.