Adrian Nastase publica pe blog : 9 lectii ale unei batalii electorale
Cand imaginile fraudei sunt atat de clare si de mari, cuvintele parca se chinuie sa se adune. Pentru mine, la fel ca si pentru majoritatea colegilor mei, lucrurile sunt extraordinar de grave. Formarea USL a fost o decizie corecta, pentru ca, fara sa avem USL-ul unit, n-am fi avut nicio sansa. Pentru moment, scorul in marile confruntari este 2-1, daca adaugam si alegerile pentru primar din Baia Mare. Fara USL, scorul era insa 3-0 pentru ei. Si nu va asteptati sa vedeti consecinte pentru fraudele electorale comise de PDL. Institutiile sunt atat de colorate politic (portocaliu sau verde?) incat insasi pretentia de a se aplica legea devine comica.

Sunt cateva lectii pe care le inteleg eu din aceasta lupta:

1. Electoratul mai informat, din urban, este mai greu de pacalit. Victoria noastra urbana ne de speranta ca bunul-simt si ratiunea vor invinge. In anul care urmeaza, trebuie sa continuam sa informam oamenii despre ce se intampla. Sa demontam propaganda celor de la putere si sa le aratam oamenilor cat de mare este vina puterii pentru raul care ni se intampla.

2. Nu au cate un Pinalti in fiecare colegiu. Asta este vestea buna. Chiar si daca s-ar reduce numarul de colegii, este clar ca nu vor exista 300 de Pinalti pentru PDL. Cazul Neamt este o exceptie.

3. Echipa USL functioneaza. Si va trebui sa functioneze la fel si in continuare. Liberalii si social-democratii au comunicat bine, s-au informat reciproc, s-au mobilizat reciproc. Cazul de la Baia Mare, unde s-a combinat mobilizarea liberala cu cea social-democrata, chiar si impotriva unor forte contrare (uneori, provenind chiar din propriile randuri) arata ca brandul USL exista.

4. Putem reusi doar daca suntem uniti. Doar daca mergem impreuna peste tot. Doar daca ne unim eforturile. Altfel, divizati, rupti in bucati, vom pierde fara drept de apel.

5. Cea mai mare greseala ar fi sa ne atacam intre noi. Vinovatii sunt la PDL, la actuala putere, la Boc, Basescu si Udrea - ei sunt adversarii nostri. Ar fi absurd sa acceptam discursul puterii, care vorbeste despre problemele candidatilor nostri, despre modul in care au fost desemnati. Cand cineva arunca cu noroi in tine, nu stai sa justifici mizeria de pe fata, ci o cureti si mergi mai departe.

6. Trebuie sa ii convingem pe toti sa vorbeasca mai ales despre frauda comisa. Si despre modul in care statul este confiscat in prezent. Si sa cerem institutiilor statului sa isi faca datoria. Si, daca nu o fac, sa sesizam instantele internationale, pentru a le semnala ca statul de drept din Romania a murit.

7. Noi nu suntem ca ei. Vom repeta asta pana cand vom obosi. Noi n-am dat spaga electorala si n-am vrut sa incalcam legea pentru a lua voturi. Noi vrem democratie, nu vrem o tara construita pe spaga. Si, daca nu facem cu totii schimbarea, nu vom mai avea libertate in Romania. Si, daca nu se intelege diferenta dintre noi si ei, nu exista nici o sansa de victorie. Formarea USL i-a deranjat enorm pe cei de la putere. Acum, se chinuie sa arate tuturor ca noi suntem la fel ca ei. Daca vor reusi, victoria lor va fi infrangerea unei intregi sperante.

8. Atentie - nu va fi suficient ca USL sa vrea. Daca nu se schimba ceva in atitudinea tuturor, scorul USL din sondaje nu va fi suficient pentru castigarea alegerilor! In prezent, suntem singura alternativa politica. Este timpul ca acest lucru sa fie constientizat si de cei care comenteaza de pe margine, si de cei care se uita la lupta noastra ca la un meci la televizor. Nu este doar lupta noastra - este lupta tuturor celor care vor ca schimbarea sa se produca in Romania. Cand vom intelege cu totii asta, vom avea o sansa.

9. In fine, o lectie pentru toti: nu poate fi acceptat argumentul ca, daca oamenii primesc sacose cu bani si voteaza cu puterea inseamna ca nu o duc rau! Mita electorala este ilegala tocmai pentru ca cei saraci sunt expusi acestui comportament. Daca banii n-ar fi produs un efect distorsionant, nimeni n-ar fi scos mita in afara legii. Nu dati vina pe cei saraci ca nu sunt demni si corecti. Cand n-au nimic acasa, e greu sa fie demni. Cand locul lor de munca depinde atat de mult de cei de la putere, e foarte greu sa fie verticali. De aceea, lupta noastra va fi in continuare la fel de grea.