Piata materialelor de constructii si a imobilelor ar putea creste spectaculos in urmatoarele cateva luni, daca estimarile specialistilor in domeniu se confirma. Acestia sunt de parere ca, pana in primavara lui 2007, majorarile la materialele de constructii vor ajunge la 40% si vor continua sa creasca pe tot parcursul anului viitor, ajungand pana la 60%.
Trendul ascendent al preturilor este vizibil inca din acest an, in care preturile au crescut cu 23% doar in primele noua luni. Estimativ, daca un metru cub de caramida costa acum 245 de lei, in martie 2007 pretul acestuia ar putea fi de 345 de lei, iar in decembrie - aproape 400 de lei. De asemenea, se estimeaza ca materialele de finisaj si instalatiile nu vor suferi modificari semnificative de preturi. Trendul ascendent al preturilor nu ar avea insa ratiuni economice, ci ar fi mai degraba rezultatul speculei cu materii prime ale furnizorilor, dornici de un castig imediat. Potrivit sindicalistilor din constructii, distribuitorii vor un castig rapid si adauga o cota de 10 - 15% la pretul final. Aceasta practica ar fi ceva obisnuit in domeniu, mai ales ca in acest moment exista o cerere mare de materiale pe piata. Un efect imediat este acela ca doritorii de case au inceput sa-si cumpere in avans materialele necesare pentru ridicarea constructiei, de teama scumpirilor. Si cei care au acum o constructie si vor s-o vanda sunt sfatuiti de cei care lucreaza in domeniu sa mai astepte, pentru ca la anul pretul acesteia ar putea creste considerabil.
Pretul constructiilor ar putea creste cu 30%
Constructorii craioveni cred ca, daca estimarile specialistilor de pe piata se vor confirma, preturile constructiilor finite ar putea creste in primavara anului viitor cu 20 - 30%. Unii dintre ei sunt insa sceptici in ceea ce priveste majorarea preturilor la materialele de constructie, spunand ca aceasta nu are fundamente economice. "Daca materiile prime s-ar scumpi cu 40%, cred ca acest lucru s-ar reflecta intr-o crestere cu 20 - 25% a pretului final al constructiei. In ceea ce priveste achizitiile pe stoc, cred ca iti trebuie bani multi ca sa faci acest lucru. Eu nu cred ca se vor scumpi materiile prime, deoarece in prezent preturile sunt deja la nivelul celor de pe pietele externe", a spus George Petcu, asociat la firma de constructii Recon SA.
Mai mult decat atat, unele materiale de constructii ar fi mai scumpe decat cele de pe piata vest-europeana, asa incat, dupa 1 ianuarie 2007, preturile acestora ar trebui sa scada. "Eu nu cred ca vor fi aceste scumpiri, pentru ca la noi deja unele materiale costa mai mult decat in UE. Pe piata comuna, o tona de ciment costa 60 de euro, la noi costa deja 100 de euro. La acest capitol ar trebui sa scada, nu sa creasca. In Ucraina, tona de ciment costa 30 de dolari, dar, spre exemplu, daca folosesti fonduri UE, trebuie sa cumperi materii prime tot de pe piata comuna", a afirmat Lucian Capitanescu, director la Erpia SA Craiova, societate de constructii. Acesta a mai spus ca, in conditiile estimate, cresterea preturilor la constructii ar fi inevitabila: "In costurile unei constructii, pretul materialelor conteaza in proportie de 40 - 60%, la care se adauga manopera si alte costuri. Parerea mea este ca in aceste conditii pretul unei constructii se va mari cu 25 - 30%". In acest timp, producatorii de materiale de constructii cred ca majorarea preturilor la acestea ar fi motivata si de eventuala crestere a costurilor utilitatilor, insa majorarile sunt, deocamdata, greu de estimat. "O majorare a preturilor materialelor de constructii ar fi posibila anul viitor numai in conditiile unor cresteri semnificative ale costurilor materiilor prime, combustibililor si energiei, dar si ale preturilor componentelor fiecarui produs. Pentru 2007 e posibil sa existe anumite cresteri, insa este prematur sa estimam un procent", a afirmat, la randul sau, Dan Caprioara, director al Elpreco SA Craiova.
Amenzi de 28,5 milioane de euro
In 2005, marii producatori de ciment de pe piata romaneasca au primit amenzi record din partea Consiliului Concurentei pentru ca ar fi format un cartel care sa mentina preturile ridicate ale acestui produs pe piata romaneasca. Astfel, Carpatcement, Lafarge si Romcim au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 28,5 milioane de euro. Masura a reusit sa zdruncine serios unitatea producatorilor acestui material de constructie.