Se anunta vremuri grele pentru Guvernul Boc. La Senat s-a inregistrat o demisie rasunatoare: viceliderul Grupului senatorilor democrat-liberali, Iulian Badescu, a demisionat din PD-L. Pe de alta parte, parlamentarii UNPR au anuntat ca se vor abtine la votul motiunii de cenzura care va fi depusa de social-democrati dupa angajarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi de austeritate, a anuntat miercuri, vicepresedintele UNPR Ioan Munteanu.
Cum Opozitia dispune de 213 parlamentari, iar actuala majoritate parlamentara PD-L-UDMR-UNPR pe hartie are 232 de senatori si deputati de partea sa (plus cei 18 deputati ai minoritatilor), anuntul celor din UNPR pericliteaza sansele Guvernului Boc de a ramane la carma tarii in cazul unei motiuni de cenzura. Abtinerea UNPR va vaduvi Puterea de majoritatea confortabila asigurata de votul celor 23 de parlamentari independenti adunati de Gabriel Oprea de prin PSD si PNL. Totusi, reprezentantii Opozitiei au nevoie sa mai adune exact 23 de voturi pentru a asigura majoritatea de 50 la suta plus unu pentru motiunea de cenzura anuntata si debarcarea guvernului Boc prin votul legislativului.
Vicepresedintele UNPR, Ioan Munteanu a declarat, miercuri dimineata, la RealitateaFM, ca parlamentarii UNPR vor fi prezenti in sala la votarea motiunii de cenzura, dar se vor abtine de la vot, ceea ce face ca Opozitia sa aiba nevoie in continuare de jumatate plus unu din voturile parlamentarilor care vor fi prezenti la dezbaterea acestui document in plenul reunit.
"Pot sa spun in premiera ca grupul nostru a hotarat sa participe la sedinta de vot, dar nu va vota. Vom fi prezenti, dar nu vom vota la motiune. Vom fi prezenti in sala, vom striga prezent, dar nu vom vota" a repetat Munteanu la insistentele moderatorului.
Vicele UNPR a explicat si de ce parlamentarii acestui partid vor adopta un asemenea comportament: construirea unei identitati politice separate si scaparea de imaginea de remorca a unui alt partid politic - mai concret remorca PD-L. Un calcul politicianist si atat. Daca UNPR era interesat cu adevarat de soarta romanilor ar vota motiunea de cenzura sau macar ar iei din sala. Altfel, prin prezenta lor dau o lovitura nu opozitiei, ci romanilor.
"Nu putem sa ne delimitam de guvern. Incercam si noi sa construim o identitate ca sa nu mai fim considerati a fi in remorca oricui. Asa cum am incercat si cred ca au fost mici victorii si asa-numita pensie sociala de 350 de lei sa nu fie afectata, am reusit tot asa in urma dialogului avut cu primul-ministru sa reducem acel procent de la indemnizatiile pentru mame. Daca vrem sa reusim politic trebuie sa avem si noi cateva argumente in fata electoratului. Altfel, ne-am nascut noaptea pentru a fi utili, stiu eu, unei perioade foarte scurte" a afirmat Munteanu.
El a exclus insa posibilitatea ca gestul UNPR sa contribuie la debarcarea guvernului Boc prin motiune de cenzura, sugerand ca UNPR nu-si va da voturile pentru motiunea de cenzura a PSD.
"Nu, posibilitatea este destul de redusa. Cei care trebuie sa faca cele 236 de voturi sunt cei de la PSD si PNL. Ei trebuie sa realizeze scorul ca acest guvern sa plece" a explicat Munteanu, referindu-se la sansele de debarcare a Guvernului Boc printr-un astfel de demers.
Totusi, Opozitia spera sa atraga o parte din voturile independentilor de partea lor.
Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, medic de formatie, a anuntat deja ca va vota impotriva pachetului de legi care impun masurile de austeritate in semn de solidaritate cu colegii sai.
Semne incurajatoare exista pentru PNL si PSD. Marti, la votarea motiunii simpla a PNL, trei PD-L au votat alaturi de opozitie, iar deputatul PSD Nicolae Banicioiu a plusat sustinand ca, din cate stie, "aproape 10 independenti" ar dori sa voteze motiunea de cenzura, ca o dovada a dorintei lor de reintoarcere in PSD.
Si din zona PD-L pot veni surprize
neplacute pentru Emil Boc si Executivul sau. Daniel Oajdea, deputat democrat-liberal de Iasi, critic vehement in ultima vreme al masurilor de austeritate, nu a exclus posibilitatea de vota in favoarea motiunii de cenzura dupa consultarea textului acestui document.
Miercuri, 2 iunie, in plenul Senatului s-a inregistrat prima demisie spectaculoasa din PD-L: senatorul Iulian Badescu a anuntat ca demisioneaza din PD-L pentru ca nu sustine programul anticriza al Guvernului. Ceea ce inseamna ca la motiunea de cenzura va vota alaturi de PSD si PNL.
Aplauzele care au insotit gestul senatorului Iulian Badescu dovedesc ca si in PD-L sunt oameni responsabili care nu accepta sa-si sacrifice orbeste destinul politic.