Mass-media a ajuns pentru prima data in topul celor mai corupte institutii, potrivit Barometrului Global al Coruptiei 2009, lansat, miercuri, de Transparency International, din cauza politicilor editoriale partizane.
Mass-media se situeaza pe locul cinci, cu o nota de 3,4, in topul institutiilor cele mai afectate de coruptie in 2008, alaturi de partidele politice, sistemul legislativ, Parlamentul, justitia si mediul de afaceri.
Victor Alistar, directorul Transparency International, a explicat ca aceasta crestere a perceptiei negative a populatiei in mass-media eset cauzata de "politicile editoriale vizibil partizane, care afecteaza increderea".
De asemenea, el a subliniat ca perioada in care a fost elaborat studiul, in noiembrie 2008, era una electorala. Alistar a mai explicat ca si discursurile publice ar fi putut influenta opinia populatiei, de exemplu afirmatiile presedintelui Traian Basescu referioare la moguli de presa.
Barometrul Global al Coruptiei a fost realizat pe un esation de 18.000 de repondenti.
Barometrul Global al Coruptiei 2009, lansat, miercuri, de Transparency International, releva ca romanii percep masurile anticoruptie ca ineficiente, procentul care considera ca eforturile guvernatilor sunt ineficiente crescand la 59 la suta, cu opt procente mai mult decat anul trecut.
Potrivit barometrului realizat in noiembrie 2008, situatia se inscrie in trendul crescator pe care Romania l-a inregistrat si in anii anteriori, 59 % din populatie, cu 8 procente mai mult decat ian anul precendent apreciind ca eforturile anticoruptie ale guvernantilor sunt ineficiente.