Alesii locali din UDMR s-au reunit la Miercurea Ciuc si au votat sambata, in unanimitate, declaratia de constituire a "Uniunii pentru ¥inutul Secuiesc", in vederea obtinerii, prin mijloace legale, a formelor de autonomie cuprinse in programul UDMR . In acest sens, presedintele UDMR, Markó Béla (foto), a declarat ca maghiarii din Romania nu trebuie sa mai priveasca cu speranta nici catre Budapesta, nici catre Bucuresti si ca singura solutie pentru problemele lor este cea a autonomiei. Potrivit lui Markó, pentru obtinerea autonomiei ¥inutului Secuiesc este nevoie de schimbarea cadrului legislativ romanesc, dar si a Constitutiei. Desi s-a aratat sceptic fata de obtinerea autonomiei, in acest moment, liderul Uniunii si-a exprimat speranta ca dupa ianuarie 2007, odata cu integrarea Romaniei in UE, acest deziderat va deveni posibil.

UCM cere urgentarea procesului

La randul sau, presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM) - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat ieri ca pasii concreti pentru obtinerea autonomiei teritoriale a zonei trebuie facuti inainte ca Romania sa devina membru UE, pe motiv ca dupa aderare "va fi mult mai greu de obtinut autonomia ¥inutului Secuiesc". Gazda a salutat initiativa UDMR de a constitui "Uniunea pentru ¥inutul Secuiesc" si a subliniat ca "este nevoie de pasi urgenti pentru a obtine autonomia ¥inutului Secuiesc", cum ar fi "organizarea referendumurilor locale pentru a cere opinia populatiei pe acest subiect".

Referendum in decembrie

Pe de alta parte, liderul Scaunului Secuiesc Mures, Fodor Imre, a declarat ca vrea ca referendumul "sa fie anuntat numai daca se reuseste o punere de acord cu CNMT, UDMR si UCM", adaugand ca referendumul direct se va adresa populatiei din cele opt Scaune secuiesti istorice, cuprinzand Harghita, Covasna si jumatate din Mures. Mai mult, Fodor a anuntat ca este posibila "convocarea Marii Adunari Nationale a Secuilor la 4 noiembrie si organizarea referendumului in prima duminica din decembrie", ale carui rezultate vor fi prezentate Parlamentului Romaniei si Parlamentului UE. El a adaugat ca pentru referendum se va cere si sprijinul conducatorilor Bisericilor istorice pentru autonomie.

Liderii Aliantei resping ideea autonomiei

Referitor la demersul UDMR, liderul democratilor, Emil Boc, a declarat ca "PD nu va sustine nicio forma de autonomie teritoriala pe criterii etnice si niciun fel de modificare a Constitutiei privind caracterul oficial al limbii romane", dar ca PD sustine descentralizarea puterii la nivel local. Totodata, vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, a spus ca "Romania are nevoie de descentralizare pentru toata lumea", care sa permita deciderea, la nivel local, a bugetului, invatamantului si culturii, dar a adaugat ca "aceasta nevoie nu trebuie considerata doar apanajul unei regiuni, minioritati". La randul sau, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a subliniat ca nu se mai poate discuta acest subiect "pentru ca nu se mai discuta in Europa despre autonomia teritoriala pe criterii etnice", dar a mentionat ca trebuie discutata descentralizarea, care "sa fie reala si eficace pe tot teritoriul tarii, nu numai pe cel secuiesc".