Presedintele UDMR, Markó Béla, considera ca episcopul László Tökés nu are sanse de a obtine ca independent un mandat la alegerile pentru PE.
"Un independent, in conditiile legii actuale, nu are sanse. Romania are 35 de locuri pentru PE si pentru a obtine un mandat ca independent ar trebui sa primesti 3% din toate voturile, ceea ce nu e cu putinta pentru un independent", a declarat ieri intr-o conferinta de presa presedintele UDMR.
Markó Béla a spus referindu-se la candidatura lui Tökés ca intr-un partid nu se poate face opinie separata, dar ca in UDMR acest lucru este posibil.
UDMR si-a stabilit lista cu candidatii pentru alegerile pentru PE, primele locuri fiind ocupate de ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, si de ministrul Comertului, Iuliu Winkler. László Tökés, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), si-a lansat saptamana trecuta oficial candidatura ca independent pentru Parlamentul European, sub sloganul "De la Timisoara la Bruxelles". El a fost acuzat in repetate randuri de udemeristi ca a strans semnaturile necesare pentru depunerea candidaturii in timpul referendumului privind autonomia ¥inutului Secuiesc. (D.P.)