Ministrul de stat Markó Béla, care a participat ieri la deschiderea lucrarilor Conferintei ministeriale de lansare a Programului regional "Initiativa de la Kiev", a declarat ca Romania "poate si trebuie sa fie impreuna cu altii, in proiectie strategica, un promotor al colaborarii dintre Est si Uniunea Europeana".
In opinia liderului UDMR, "literatura, arta plastica, muzica, folclorul, istoria noastra trecuta, dar si cea recenta demonstreaza ca avem in comun numeroase elemente de comunicare si ne faciliteaza dialogul intercultural". Béla crede ca fara o memorie "comunitara" nu exista comunitate viabila, ceea ce ar insemna ca "trecutul trebuie redobandit in interesul viitorului".
"Politica, de foarte multe ori, a indepartat natiunile. Cultura, in schimb, nu poate decat sa ne apropie", a explicat el.
Conferinta de lansare a Programului regional "Initiativa de la Kiev" s-a desfasurat la Bucuresti, scopul programului fiind acela de a promova in cinci tari - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina si Republica Moldova - o societate democratica si participativa prin intermediul unei metode de dezvoltare, sustinuta si bazata pe valorile Consiliului Europei. (Dan Ghetu)