Presedintele UDMR, Markó Béla, considera ca disensiunile dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu influenteaza activitatea Guvernului.
Disputele dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria sunt taxate metodic chiar de unul dintre partidele Coalitiei aflate la guvernare - UDMR. Markó Béla, presedintele acestei formatiuni politice, dar si vicepremier in Cabinetul Tariceanu, incearca sa priceapa care ar fi motivele disputei, lasand sa se inteleaga ca desele interventii publice ale sefului nu fac decat sa destabilizeze activitatea Guvernului.
Disensiunile intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au aparut dupa ce, in urma cu peste o saptamana, seful statului a declarat, intr-un interviu acordat RRA, ca premierul a primit de la SRI 21 de documente din care reiese ca unii membrii ai Guvernului se afla sub influenta unor grupuri de interese economice si s-a declarat surprins de modul in care Tariceanu a abordat subiectul.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni intr-o conferinta de presa la Cluj, referindu-se la criticile presedintelui Traian Basescu, ca nu poate fi impasibil, lasand sa planeze suspiciuni ca la nivelul Guvernului ar exista coruptie si a sustinut necesitatea analizei documentelor de la SRI, pentru a vorbi „pe fapte“.
La sfarsitul saptamanii trecute, Markó Béla punea aparitia disensiunilor intre cei doi pe seama unei lipse de comunicare, determinata de faptul ca acestia provin din partide diferite. Atunci, Markó Béla s-a aratat condescendent fata de interventiile presedintelui Basescu, afirmand ca nu condamna interventiile presedintelui Basescu in activitatea Executivului, fiindca Romania are nevoie de un presedinte activ.
Ieri, Markó Béla a fost ceva mai transant. Aflat in judetul Covasna, impreuna cu ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Borbély Laszlö, vicepresedinte executiv al UDMR, liderul Uniunii a afirmat ca astfel de dispute influenteaza activitatea Guvernului. „Cand am format Guvernul, am sustinut ca presedintele si primul-ministru sa faca parte din aceeasi Coalitie ca sa existe o colaborare buna intre Presedintie si Guvern, iar o disputa publica intre cele doua institutii nu aduce nimic bun. Ar fi mult mai bine daca Presedintia si Guvernul s-ar sprijini mult mai strans unul pe celalalt“, a spus liderul UDMR. El a sustinut din nou necesitatea remanierii si a restructurarii Guvernului.
In timp ce la nivelul Aliantei PNL-PD au loc permanent contre intre cele doua partide, amplificate de cele dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, liderii UDMR cauta sa-si consolideze capitalul politic in bazinul electoral specific acestei formatiuni, in perspectiva unor alegeri anticipate. In deplasarea de ieri din judetul Covasna, liderii Uniunii au avut convorbiri cu conducerea Consiliului Judetean Covasna.