Liderul de etnie maghiara, Markó Béla, s-a aratat nemultumit ca a aflat din presa de intentia liderilor Aliantei D.A. si a premierului Calin Popescu-Tariceanu de a cere partenerilor de guvernare, PUR si UDMR, sa intrerupa colaborarea cu PSD in cadrul unor consilii judetene.

Presedintele UDMR, ministrul de stat Markó Béla, a declarat la Cluj ca nu i-a cerut nimeni din Guvern, in mod oficial, sa regandeasca aliantele Uniunii la nivelul consiliilor judetene si locale. Markó Béla a spus ca, daca Alianta D.A. ii va cere in mod oficial acest lucru, liderii UDMR vor fi dispusi sa discute pe marginea acestui subiect. a€žNu am discutat nimic despre aceasta problema. Consider ca ar trebui sa se faca o distinctie clara intre consecintele alegerilor locale si cele generale, si nu este bine sa amestecam cele doua lucruria€œ, este de parere acesta, care a admis ca a€žla inceput, o coalitie mai si scartaiea€œ. Presedintele UDMR s-a aratat surprins de faptul ca afla din presa de asemenea solicitari inainte de a se fi discutat cu el aceasta problema. a€žCunosc despre aceste solicitari din declaratii de presa, ceea ce nu-mi prea placea€œ, a afirmat Markó Béla.

Majoritate si la nivel local

Premierul Tariceanu sustinea saptamana trecuta ca si la nivelul judetelor trebuie sa se regaseasca aceeasi majoritate ca si la nivel parlamentar. El a spus ca UDMR, si mai ales PUR, trebuie sa renunte la colaborarea cu fostul partid de guvernamant in plan local, considerand ca nu este normal ca cele doua partide citate sa participe la guvernare sub o anumita formula, iar la nivelul consiliilor judetene si locale sa aiba alta atitudine. Pe plan local, PUR colaboreaza cu PSD in mai multe judete decat o face UDMR.
Autonomia s-a transformat in a€ždescentralizarea€œ
Presedintele UDMR a a luat parte sambata la sedinta Consiliului National al Alesilor Locali ai Uniunii, for consultativ infiintat in 1993 si care reuneste 74 de reprezentanti ai consiliilor locale, judetene, primari si viceprimari ai Uniunii. Prioritatea Consiliului National al Alesilor Locali ai UDMR va fi descentralizarea, care vizeaza largirea atributiilor administratiei publice locale si judetene si alocarea unor fonduri consistente, corespunzatoare prevederilor UE si principiului subsidiaritatii.
Markó Béla a declarat ca este vorba despre o descentralizare a a€žinvatamantului, culturii, sanatatii, protectiei sociale, dezvoltarii economice si ordinii publicea€œ. a€žUn proces de descentralizare a avut loc si in perioada anterioara, dar acum acesta trebuie sa fie mult mai larg si mai profunda€œ, a afirmat Markó Béla. a€žEste nevoie de o dinamizare a acestui consiliu, datorita cresterii importantei consiliilor locale si judetene. Participantii la sedinta au ridicat o serie de probleme si sesizari legate de modificarea unor legi, de reglementarea unor situatii privind dreptul la proprietate, de acordare a unor subventii pentru cultura din partea administratiei locale si judetene sau de alocarea unor fonduri pentru reparatii de drumuri judetenea€œ, a subliniat Markó Béla. Cei 74 de membri ai CNAL si-au ales si noul presedinte in persoana primarului municipiului Satu Mare, Ilyes Gyula.