Presedintele UDMR, Markó Béla, le-a recomandat reprezentantilor Uniunii, reuniti la Targu Mures, sa bata "apa-n piua" despre autonomie "pe toate canalele posibile", pentru ca acest subiect sa intre pe ordinea de zi a politicii romanesti. El a facut bilantul ultimilor doi ani de guvernare si a concluzionat ca este nevoie de o renegociere a actualei Coalitii.

Membrii Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) si cei ai Consiliului Consultativ al Uniunii (CCU) reu­­niti sambata, la Targu Mures, au sustinut, in unanimitate, de­claratia privind realizarea diverselor forme de autonomie adoptata
la 23 septembrie la Miercurea Ciuc. In acest sens, actualul pesedinte al Uniunii, Markó Béla, a declarat ca reprezentantii Uniunii vor trebui sa vorbeasca, in aceasta saptamana, despre autonomie "pe toate canalele posibile", pentru ca acesta sa fie un subiect prezent in politica romaneasca. Pe de alta parte, delegatii CRU si ai Consiliul de Coordonare al UDMR au stabilit convocarea Congresului UDMR la 22 aprilie 2007, pentru alegerea presedintelui unional si restructurarea Uniunii.
Markó si-a facut bilantul
Pe de alta parte, Markó Béla, a prezentat, in fata reprezentantilor CRU, succesele si esecurile inre­gistrate de UDMR in primii doi ani ai actualei guvernari si a spus ca, in acest moment, este nevoie de o renegociere a coalitiei de guvernare.
Astfel, Markó a vorbit despre Legea statutului minori­tatilor, subliniind ca in ultimul an si jumatate s-au purtat discutii sterile, dar si despre Autostrada Transil­vaniei de Nord, despre care a spus ca este un obiectiv indeplinit pe jumatate. El a adaugat ca s-au ob­ti­nut insa alte rezultate importante, legate de drumurile din ¥inutul Secuiesc si de dezvoltarea insti­tutionala.
Totodata, Markó Béla a apre­ciat ca problemele legate de Coa­litia de guvernamant vor persista si dupa 1 ianuarie 2007 si a spus ca este nevoie de o renegociere a acesteia. El a conchis ca si UDMR a avut o contributie importanta la realizarea obiectivului integrarii Romaniei in UE.