Presedintele ar trebui ales direct de Parlament, care trebuie sa ramana bicameral prin transformarea Senatului intr-o camera a regiunilor, iar guvernul nu ar trebui sa mai aiba dreptul de a emite Ordonante de Urgenta. Sunt doar cateva din prevederile pe care vicepremierul si liderul UDMR, Marko Bela le-ar dori prevazute in viitoarea Constitutie. Totodata, UDMR va cere in discutiile privind modificarea Constitutiei ca sintagma "stat national" sa fie eliminata din legea fundamentala, pentru ca "si-a pierdut rostul". Pozitia exprimata de liderul UDMR este insa mai apropiata de vbiziunea PSD si PNL despre revizuirea Constitutiei decat de cea a partenerilor de guvernare democrat-liberali.
Deja de ceva timp, arlamentarii PSD si PNL cauta solutii pentru eludarea sau macar pacalirea vointei romanilor exprimate la ultimul referendum. Cum perspectiva unicameralismului si a reducerii numarului de reprezentanti ai legislativului nu surade unei mari parti din actualii posesori de mandate de deputati si senatori, cele doua partide de Opozitiei au catat solutii alternative. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a anuntat la inceputul anului ca parlamentarii partidului vor lucra la o initiativa leghislativa menita sa tranforme Senatul intr-o camera a alesilor locali in care sa fie dezbatute si legiferate propuneri pentru domenii care tin de administratia publica.
Social-democratii au imbratisat rapid ideea colegului de opozitie si au dezvoltat-o. La Consiliul National de joi a circulat un document in care se propunea pastrarea sistemului bicameral, senatori alesi de colegii de electori compuse din membrii Consiliilor judetene si reprezentanti ai consiliilor locale si alegerea presedintelui statului, indirect prin parlamentarii transformati in electori.
Totodata, viziunea PSD prevede si o despartire a competentelor celor doua camere legislative. Daca Senatul ar urma sa aiba exclusiv competente si atributii legislative pe administratie publica, Camera
Deputatilor ar avea numai o valenta politica, reprezentantii sai urmand a fi alesi tot in baza unui sufragiu universal ca si pana in prezent.
Punctele de vedere social-democrate si liberale sunt imbratisate si de udemeristii aflati la guvernare. "Am putea trece linistit la sistemul in care presedintele este ales de Parlament, dar totusi eu incerc sa gandesc rational si stiu foarte bine ca in acest moment opinia publica nu ar accepta aceasta solutie. Daca ne apucam de modificarea Constitutiei, trebuie sa ne gandim la o reforma generala a institutiilor statului. As priva Guvernul de dreptul adoptarii Ordonantelor de Urgenta, de dreptul asumarii raspunderii in legatura cu anumite legi", a declarat vineri, Marko Bela, la RFI.
El a reiterat faptul ca UDMR nu agreeaza ideea unui Parlament unicameral. "Nu agream ideea Parlamentului unicameral, pentru ca intr-adevar functioneaza democratii cu o singura Camera si functioneaza democratii cu Parlamente bicamerale, deci din acest punct de vedere eu nu cred ca s-ar aduce atingere ideii de democratie in sine, daca se trece de la un Parlament bicameral la un Parlament unicameral" a mai spus liderul Uniunii.
Marko a mai apreciat ca Romania este o tara mare, cu specificitati si diferentieri de la o regiune la alta, care impune astfel pastrarea sistemului parlamentar bicameral pentru o mai buna reprezentare. El este insa de acord ca Senatul sa devina o Camera a regiunilor sau a judetelor, asa cum au propus deja PSD si PNL.
"Romania este totusi o tara relativ mare, cu mai multe zone, cu mai multe regiuni foarte specifice, comunitati diferite si intr-o astfel de situatie ar fi foarte bine daca am pastra sistemul bicameral, dar nu cel actual. Reprezentarea eminamente politica ar trebui sa fie Camera Deputatilor si Senatul ar trebui sa fie o reprezentanta a diferitelor regiuni, o Camera a regiunilor sau a judetelor, ceea ce nu inseamna ca senatorii nu ar fi alesi pe liste de partide sau la propunerea partidelor, dar oricum, modalitatea de alegere si reprezentare ar trebui sa difere si atributiile ar trebui sa fie diferite", explica Marko Bela.