Presedintele UDMR, Marko Bela, a criticat vineri componenta Parlamentului si si-a exprimat speranta ca actualul legislativ sa fie schimbat cat mai repede, cu unul mai bun. "Nu este vorba de calitatea oamenilor, separat, ci de componenta Parlamentului, faptul ca nu avem o majoritate. Cu un astfel de Parlament nu mai putem lucra mult timp", a spus Marko Bela.
El a anticipat ca in numai cateva zile vor exista din nou discutii legate de Curtea de Conturi, pentru care nu exista inca o lege de functionare. "Este deja ridicol sau tragicomic ca mandatul Curtii de Conturi, o institutie foarte importanta, a expirat de mult. Legea privind functionarea institutiei a fost adoptata, dupa aceea contestata, retrimisa...exista un istoric al acestei legi. In vara, Parlamentul, intr-un mod destul de contestabil, a prelungit mandatul, prelungirea va expira si inca nu avem o noua lege. Nu stiu ce se va face, probabil se va recurge la o noua prelungire, intre timp vom intra in campania electorala", a spus Marko Bela.
El a afirmat ca parlamentarii se vor ocupa de campanie in colegiile lor, iar tara tot nu va avea o institutie care functioneaza dupa toate regulile, adica Curtea de Conturi. "V-am dat un singur exemplu, dar care dovedeste ca acest Parlament trebuie schimbat cat mai repede. Eu sper ca dupa alegeri sa se formeze un Parlament mai bun, dar nu am aceasta certitudine", a spus Marko Bela.
Intrebat daca considera necesar ca in perioada de campanie sa se ia o pauza sau sa se reduca la minimum activitatea Parlamentului, el a raspuns afirmativ, aratand ca aceasta ar fi "si mai bine si firesc".