Stolojan tine evidenta banilor din vanzarea sasilor, evreilor, plus afacerile intermediate prin Crescent ale lui Voiculescu si alte firme de la ICE Dunarea, ceea ce presupune o stransa legatura cu Securitatea, chiar daca acestia il numeau "personal militar civil" (PMC).
Istoricul Marius Oprea afirma, intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, ca nu exista nici un domeniu care sa nu fie afectat de influenta "sistemului", adica de vechea retea extrem de eficienta a fostilor activisti si securisti, "continuata astazi" de odraslele lor. Unul dintre exemplele acestei continuitati se afla chiar in partidul de unde provine Marius Oprea, fiindca istoricul a fost pus la colt in PNL de un fost colaborationist al regimului comunist. Dar colaboratori sunt si la varful altor partide, afirma istoricul.
"Nu cunoastem situatia ofiterilor acoperiti, nu stim exact, de pilda, situatia lui Stolojan. De pilda, Theodor Stolojan lucra si pentru Securitate, cata vreme era contabilul conturilor de aport valutar special (AVS), pe scurt, conturile lui Ceausescu, rezultate din vanzarea sasilor, evreilor, plus afacerile intermediate prin Crescent a lui Voiculescu si alte firme de la ICE Dunarea. Toti acesti bani veneau la AVS, iar Stolojan le tinea contabilitatea, ceea ce presupune o stransa legatura cu Securitatea, chiar daca acestia il numeau "personal militar civil" (PMC).
Erau in jur de 2.000 - 3.000 de astfel de PMC-isti, iar Theodor Stolojan este unul dintre ei, insa dosarele lor nu au fost scoase la iveala", declara Marius Oprea in RL.
"Sunt destule documente publicate despre activitatea lui la AVS. Dosarele personale ale securistilor se afla in regim secret la Ministerul de Interne, care gestioneaza de fapt si pensiile lor. Cand conduceam Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, am incercat sa obtinem anumite date si am obtinut. Acum Institutul nu mai investigheaza, iar prin vointa Guvernului, din februarie, s-a transformat mai degraba intr-un institut de analiza, face sondaje, prefera simpozioanele in locul investigatiilor. Dupa ce am fost inlaturat, am continuat cercetarile pe cont propriu. Am infiintat Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, organizatie non-guvernamentala, sustinuta de doua fundatii, Konrad Adenauer si, mai recent, Institutul pentru Libera Initiativa", mai spune Oprea.